Nyheter

Norge har ingen utleveringsavtale med Hong Kong

Helt siden Kinas nasjonale sikkerhetslov (NSL) ble vedtatt i Hong Kong har Kina gradvis redusert de pro-demokratiske partienes sjanser til å motsette seg Kinas overtramp. For én uke siden ble det kjent at Hong Kongs regjering, med Carrie Lam som øverste leder, utestenger demokratiforkjemper Joshua Wong og 11 andre kandidater fra det lovgivende valget 6. september 2020. Vedtaket begrunnes med at kandidatene ønsker uavhengighet og selvbestemmelse for Hong Kong, og at de bryter med NSL. Kun en dag etter kommer regjeringens vedtak om utsettelse av valget til 5. september 2021 på grunn av koronasituasjonen.

Hong Kongs regjeringssjef Carrie Lam. Foto: VOA / Public domain

Flere land har nå begynt å merke hvordan Kinas nye sikkerhetslov setter betydelige begrensninger og tillater autoritære inngrep, også utenfor Hong Kong. Siden midten av juli har Australia, Canada, Frankrike, New Zealand, Storbritannia og Tyskland suspendert sine utleveringsavtaler med Hong Kong, og det er forventet at USA vil gjøre det samme om kort tid. Bloomberg skriver også at Australia er villig til å gi talentfulle hongkongere 5-års visum med mulighet for utvidelse til permanent oppholdstillatelse. Kina på sin side fraråder Australia fra å blande seg i deres indre anliggende, og at de vil bli nødt til å bære alle konsekvensene dersom de fortsetter å ødelegge forholdet mellom Kina og Australia.

Nye muligheter for hongkongere i Norge

Inntil nylig hadde totalt 18 land utleveringsavtaler med Hong Kong: Australia, Canada, New Zealand, Storbritannia, USA, Fillipinene, India, Nederland, Singapore, Indonesia, Malaysia, Sri Lanka, Portugal, Sør-Korea, Irland, Tyskland, Sør-Afrika og Finland. Norge er altså ikke en landene som har utleveringsavtale med Hong Kong, og dermed Kina. Det betyr at dersom Norge skulle gi asyl eller arbeidstillatelse til hongkongere som tidligere har fornærmet kinesiske myndigheter gjennom demonstrasjoner eller ulovlige ytringer, så kan ikke Kina kreve disse utlevert i henhold til NSL.

Professor Stein Tønnesen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) sier til VG at Hong Kong snart vil oppleve et økonomisk tilbakeslag ettersom USA fratar regionen sine handelsmessige særfordeler. Han tror også at mange vil velge å utvandre fra Hong Kong som en følge av den nye loven.

Hva med uigurene?

Parallelt med Kinas stadig økende makt i Hong Kong begår myndighetene alvorlige menneskerettsbrudd mot den muslimske folkegruppa uigurene i Xinjiang-provinsen i Kina. Vestlige etterretningsbyråer og australske eksperter har verifisert ekte opptak av barberte mennesker med bind for øynene som sitter på kne i Xinjiang klare til å fraktes med tog til Nord-Kina. Uigurske kvinner forteller også om tvangssterilisering fra kinesiske myndigheter. Uigurene har blitt jevnlig utsatt for menneskerettighetsbrudd fra Kina helt siden 80-tallet og kanskje tidligere. I 1999 lanserte Amensty en rapport om kinesiske myndigheters overtramp i Xinjiang, hvor blant annet reduksjon av fødsler var et tema.

I motsetning til mange hongkongere, så har svært få uigurer mulighet eller økonomi til å kunne flykte fra Kina til Norge. Som et bevis på sin solidaritet med uigurene har Norge sammen med 22 andre land signert en bekymringsmelding som omhandler Kinas overtramp i Xinjiang. Bekymringen ble offentliggjort gjennom en uttalelse fra Storbritannias ambassadør Karen Pierce under FNs menneskerettsråd i Genève 2019, og kan leses her.

Mest lest

Arrangementer