Ukas anbefaling

Commanding Heights

Økonomisk teori og økonomisk historie i moderne tid står sentralt i liberalisters forståelse av verden. Mange av de viktigste tenkerne i den liberale tanketradisjonen er økonomer. Dokumentarserien “Commanding Heights: The Battle of Ideas” er en god innføring i den økonomiske historien for det 20. århundre. Den gir en god forståelse av kampen mellom liberalismen og de to store totalitære, kollektive idétradisjonene.

I 1998 publiserte Daniel Yergin og Joseph Stanslaw boken Commanding Heights: The Battle for the World Economy. Boken var en bestselger når den kom ut og ble senere gjort om til en dokumentarserie i tre episoder, som hver var to timer lange. Dokumentaren fikk gode kritikker og be blant annet sendt på NRK, BBC og PBS.

Den gir en konsis innføring i den globaliserte økonomien før første verdenskrig, fremveksten av totalitære ideologier i mellomkrigstiden, innføring i keynesiansk økonomisk teori som var hegemoniske etter andre verdenskrig, hvordan de økonomiske teoriene til F.A. Hayek gradvis tok over når etterkrigsstabiliteten kollapset, liberaliseringen i økonomien som fulgte, den nyliberalistiske bølgen med Reagan og Thatcher i spissen og avsluttes med å problematisere den nye globaliseringen som fulgte.

Hver episode er to timer lang. Hele serien er seks timer lang.

5 1 vurdering
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • DødsstraffDødsstraff
    Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
  • Liberalisering av drosjemarkedet – fra fiasko til suksess?Liberalisering av drosjemarkedet – fra fiasko til suksess?
    Vet du hvem Taxi var? Eller hvorfor transport av nøkler var en lovende forretningsidé på 90-tallet?
  • Fra Karl Marx til Mont PèlerinFra Karl Marx til Mont Pèlerin
    Etter et lengre opphold i Russland etter revolusjonen, begynte illusjonene til leninisten Max Eastman å rakne. Senere i livet endte han opp som frimarkedstilhenger og markant kritiker av kollektivistiske ideologier.