Nyheter

Northug er uskyldig

Petter Northug på Bislet Games i 2011. Foto: Trond Løkke, Aktiv I Oslo.no. CC.BY.NC.SA.
Petter Northug på Bislet Games i 2011.
Foto: Trond Løkke, Aktiv I Oslo.no. CC.BY.NC.SA.

Blodprøven til Petter Northug, som torsdag 13. august ble tatt i kontroll for fartsovertredelse, har i dag kommet tilbake. Resultatet viser at Northug ikke kjørte i ruspåvirket tilstand og at politiets mistanke og spyttprøve dermed var feil.

Det opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding onsdag formiddag.

– Fordi blodprøven ikke viser kjøring i ruspåvirket tilstand, så frafaller den siktelsen. Den foreløpige siktelsen for oppbevaring av narkotika og fartsovertredelse, opprettholdes, sier politiadvokat Karoline Ekeberg til NRK.

Spyttprøver har vist seg å være et svært dårlig og utilregnelig verktøy. Ifølge en studie publisert i Journal of Analytical Toxicology viser nemlig 87 % feil resultat, og 9 av 10 slipper dermed dom for «påvist» kokainbruk. Spyttprøver i seg selv er ikke nok til at man blir dømt, men brukes som en indikator for å se om en person er ruspåvirket. Den dårlige statistikken tatt i betraktning kan spørre seg hvorfor disse da i det hele tatt brukes. En fordel politiet får ved bruk av spyttprøver, er retten til å ransake, da en påvist spyttprøve fører til «skjellig grunn» en blir sterkt mistenkt.

– Petter ble orientert i går om at resultatet på blodprøven var det han selv egentlig visste. Likevel er det en lettelse for ham, sier Northugs advokat Halvard Helle til NRK.

Northug ble målt til 168 km/t i en 110-sone, og ble tatt i fartskontroll på E6 i Ullensaker kommune, og innrømmet i tillegg å ha kjørt i godt over 200 km/t i en 80-sone mens han filmet med mobilen.

Vår alles kjære ski-stjerne er dermed ikke fri, men han har trolig fått en god økning støtte fra befolkning. Å kjøre fort er alvorlig, men samtidig noe alle har gjort. Det er hvert fall noe alle ønsker å gjøre i tilsvarende sportsbil som Northugs Jaguar F-TYPE med 575 HK. Og noen striper kokain er langt fra like alvorlig som å utsette andre for fare ved å kjøre i forvrenget sinnstilstand. Narkotikabruk skader ingen andre enn bruker selv, og kan argumenteres for at ikke engang burde være kriminelt.

FOTO: Jaguar

Likevel ser det ut til at skikongen må sone fengsel.

– Når det gjelder fartsoverskridelsen så sier rettspraksis at hvis man holder en fart som er 50 kilometer i timen over fartsgrensen, så ligger det på mellom betinget og ubetinget fengselsstraff. Mens oppbevaring av 10 gram kokain tilsier i utgangspunktet en fengselsstraff, som må sones i fengsel, sier tingrettsdommer Ine Strømstad til NRK.

Mest lest

Arrangementer