Nyheter

Northug er uskyldig

Petter Northug på Bislet Games i 2011. Foto: Trond Løkke, Aktiv I Oslo.no. CC.BY.NC.SA.
Petter Northug på Bislet Games i 2011.
Foto: Trond Løkke, Aktiv I Oslo.no. CC.BY.NC.SA.

Blodprøven til Petter Northug, som torsdag 13. august ble tatt i kontroll for fartsovertredelse, har i dag kommet tilbake. Resultatet viser at Northug ikke kjørte i ruspåvirket tilstand og at politiets mistanke og spyttprøve dermed var feil.

Det opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding onsdag formiddag.

– Fordi blodprøven ikke viser kjøring i ruspåvirket tilstand, så frafaller den siktelsen. Den foreløpige siktelsen for oppbevaring av narkotika og fartsovertredelse, opprettholdes, sier politiadvokat Karoline Ekeberg til NRK.

Spyttprøver har vist seg å være et svært dårlig og utilregnelig verktøy. Ifølge en studie publisert i Journal of Analytical Toxicology viser nemlig 87 % feil resultat, og 9 av 10 slipper dermed dom for “påvist” kokainbruk. Spyttprøver i seg selv er ikke nok til at man blir dømt, men brukes som en indikator for å se om en person er ruspåvirket. Den dårlige statistikken tatt i betraktning kan spørre seg hvorfor disse da i det hele tatt brukes. En fordel politiet får ved bruk av spyttprøver, er retten til å ransake, da en påvist spyttprøve fører til “skjellig grunn en blir sterkt mistenkt.

– Petter ble orientert i går om at resultatet på blodprøven var det han selv egentlig visste. Likevel er det en lettelse for ham, sier Northugs advokat Halvard Helle til NRK.

Northug ble målt til 168 km/t i en 110-sone, og ble tatt i fartskontroll på E6 i Ullensaker kommune, og innrømmet i tillegg å ha kjørt i godt over 200 km/t i en 80-sone mens han filmet med mobilen.

Vår alles kjære ski-stjerne er dermed ikke fri, men han har trolig fått en god økning støtte fra befolkning. Å kjøre fort er alvorlig, men samtidig noe alle har gjort. Det er hvert fall noe alle ønsker å gjøre i tilsvarende sportsbil som Northugs Jaguar F-TYPE med 575 HK. Og noen striper kokain er langt fra like alvorlig som å utsette andre for fare ved å kjøre i forvrenget sinnstilstand. Narkotikabruk skader ingen andre enn bruker selv, og kan argumenteres for at ikke engang burde være kriminelt.

FOTO: Jaguar

Likevel ser det ut til at skikongen må sone fengsel.

– Når det gjelder fartsoverskridelsen så sier rettspraksis at hvis man holder en fart som er 50 kilometer i timen over fartsgrensen, så ligger det på mellom betinget og ubetinget fengselsstraff. Mens oppbevaring av 10 gram kokain tilsier i utgangspunktet en fengselsstraff, som må sones i fengsel, sier tingrettsdommer Ine Strømstad til NRK.

5 4 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
 • Selve boken om Berlinmurens fallSelve boken om Berlinmurens fall
  Hvis du vil lese noe intenst spennende og faglig solid om Berlinmuren siste dager, trenger du ikke lete videre.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.