Magasin

Til minne om Terry Goodkind – 1948-2020

Terry Goodkind i sitt arbeidsværelse. Bildet i bakgrunnen er omslagsillustrasjonen på den første boken i Sannhetens sverd-serien. Foto: Ukjent/Falt i det fri.
Terry Goodkind i sitt arbeidsværelse. Bildet i bakgrunnen er omslagsillustrasjonen på den første boken i Sannhetens sverd-serien. Foto: Ukjent/Falt i det fri.

Fantasiforfatteren Terry Goodkind døde, 72 år gammel. Terry Goodkind er mest kjent for bokserien: The Sword of Truth, eller Sannhetens sverd på norsk.

Han ble født i 1948. Før forfatterkarrieren var han kjent som en treskjærer og kunstner. Den første boken, Trollmannens første regel, var starten på bokserien hans om Richard Cypher, hvis magiske krefter er skjebnebestemt til å redde verden. Boken satte en salgsrekord som det dyreste debuttmanuskriptet i historien, siden tre ulike forlag tok del i auksjonen for å få publisere. Goodkind fikk til slutt 275 000 dollar eller 2,5 millioner kroner. Det ville tilsvart 4,33 millioner kroner i 2020-kroner.

Det er en klassisk episk fantasyserie med en fortelling vi kjenner igjen fra andre bøker. Tilsammen er det utgitt 26 bøker basert i Sannhetens sverd-universet. Cypher er en rollefigur i 20 av disse bøkene som er fordelt på seks forskjellige spenningskurver. De tolv første bøkene i Sannhetens sverd har blitt solgt i mer enn 25 millioner kopier og er oversatt til 20 språk, inkludert norsk. Det var kun én av hans 32 bøker som ikke endte opp på bestselgerlisten til New York Times.

Det er mange kjente amerikanske fantasiforfattere, slik som Robert Jordan og Robert E. Howard, men få av dem har i så stor grad vært inspirert av Ayn Rand og hennes objektivistiske filosofi. Rand, som aldri var en stor fan av verken fantasi eller eventyr, kom til å ha stor innflytelse på hvordan Goodkind utviklet fantasyserien sin.

Forsidene på de tolv første bøkene i Sannhetens sverd-serien.
Forsidene på de tolv første bøkene i Sannhetens sverd-serien.

Hver av bøkene avslører en ny leveregel som alle trollmenn må leve etter. I disse reglene finner vi gjenhør av kjente temaer fra Rands filosofi. Reglene er som følger.

 1. Folk er dumme. De tror på noe, enten fordi de ønsker at det skal være sant eller fordi de frykter at det er sant.
 2. De beste intensjoner kan føre til skade.
 3. Følelser styrer fornuften.
 4. Det er magi i oppriktig tilgivelse, både i å ta i mot en tilgivelse og i å gi.
 5. Følg mer med på folk gjør, enn på hva de sier.
 6. Bare tillat fornuften å styre deg.
 7. Livet er fremtiden, ikke fortiden.
 8. Fortjen å seire.
 9. Motsigelser kan ikke eksistere.
 10. Du foråder deg selv gjennom å ignorere sannheten.
 11. Omfavn livet. Styrke uten hat.
 12. Sannheten kan ikke ødelegges.
 13. De som hater har alltid eksistert og vil alltid eksistere.
 14. I denne verden må alle dø. Ingen av oss kan velge bort det. Vårt valg er hvordan vi velger å leve.

I 2008 ble TV-serien «Legend of the Seeker» utgitt. Den er basert på bokserien og ble produsert ved ABC Studios under ledelse av Sam Raimi, som blant annet har produsert serier som Xena: Warrior Princess og Young Hercules. Serien ble lagt ned etter bare to sesonger.

Terry Goodkind vil bli savnet utallige lesere over hele verden. Hans bortgang har blitt bemerket i sosiale medier av flere kjente fantasyforfattere, slik som R.A. Salvatore og Kevin J. Anderson.

Oversatt av Lene Johansen.

Mest lest

Arrangementer