Debatt

Det er viktig at Trump taper

Selv om jeg selvsagt støtter Jo Jorgensen og Libertarian Party, er det ikke likegyldig om det blir Biden eller Trump som blir president.

Et topartisystem gjør at valget ofte står mellom to onder. Jeg velger ikke mellom onder. Hadde jeg vært amerikansk statsborger, ville jeg selvsagt stemt på den kandidaten som jeg er mest enig med. Det er Jo Jorgensen, kandidaten til Libertarian Party. Det sier en god del om Det demokratiske parti og Det republikanske parti at ganske så ytterliggående liberalister fremstår som det moderate og ikke-ekstreme valget for mange av oss. Libertarianerne vil imidlertid ikke vinne årets presidentvalg. Det blir Trump eller Biden.

Det er også grunn til å anta at de partiene vil dominere i mange år fremover. Siden USA også vil være et svært viktig land, er det viktig at disse partiene er best mulig. Eller, kanskje jeg burde skrevet, minst ille. Begge partiene har aktive medlemmer som er helt ekstreme og vil være ødeleggende for fremtiden. Tanken i denne artikkelen er at både demokratene og republikanerne vil bli bedre av at Trump taper årets valg.

Donald Trump i rosehagen. Foto: Andrea Hanks.
Donald Trump i rosehagen. Foto: Andrea Hanks.

Trump er ødeleggende for det gode

Verden er ikke sort-hvit. Selv blant mennesker man er uenige med politisk er det gradsforskjeller. Noen av dem er anstendige og gode mennesker. Det verste med Trump er at han gjør andre mennesker dårligere.

Alle politikere fremstiller fakta på en måte som er mer i tråd med egne ønsker enn med virkeligheten. De fleste vrir på sannheten og lyver litt av og til. Trump har ingen hemninger når det gjelder å overse sannheten og si det som passer ham og faller ham inn. Han er en notorisk løgner. Dette smitter over på hans støttespillere og det politiske miljøet. Det er viktig å i størst mulig grad unngå løgner i politikken.

Hans påvirkning på støttespillerne er ofte pinlig. Folk har en tendens til å tro på alt han sier. Dette påvirker forresten også motstanderne som har en tilsvarende tendens til å mistro alt Trump sier og tolke alt i verste mening. Trump gjør ikke bare meningsfellene verre, han gjør også meningsmotstanderne verre.

Republikanere som i utgangspunktet ikke likte Trump, trenger nemlig en rasjonalisering for hvorfor Trump er bra. De tilpasser egne meninger og forklaringer for å passe inn i dette bildet. Et typisk eksempel er potensielt oppegående mennesker som helt avviser at Trump står for proteksjonisme og at han egentlig er den som er mest for frihandel. Det er selvsagt noe stort sprøyt, men jeg tror de har lullet seg inn i en tro på det.

For Trump er en proteksjonist. Han syn på handel er primitivt og preget mer av synet til en nærsynt forretningsmann enn elementær økonomisk forståelse. For det er slik at det er bra for forbrukerne og samfunnet med frihandel. Det øker verdiene og alle parter tjener på det. Kaken øker siden verden ikke er et nullsumspill. Det er imidlertid en gruppe som ikke liker frihandel. Det er næringsdrivende som vil beskyttes mot konkurranse og ha særfordeler. For dem er det en taper og en vinner. Forretningsfolkene vil ikke ha et fritt marked og frihandel, de vil ha monopoler og beskyttelse. Denne primitive tanken har Trump tatt med seg inn i politikken. Og den påvirker republikanere på en negativ måte.

Det er bra for verden å ikke være redd for mennesker som er født i et annet land. Ikke være bekymret for at de skal selge oss gode varer eller flytte til der vi bor. Trump er imidlertid en forkjemper for fremmedfientlighet og frykt for utlendinger. Både handel med dem og troen på at de vil komme til USA. Han snakker høyt om kriminelle innvandrere, mens innvandrere til USA er betydelig mindre kriminelle enn de innfødte. Men Trump bryr seg ikke mer om sannheten her enn i andre saker. Han sier det som passer ham selv. Siden tilhengerne liker hans alternative virkeligheter, så gjentas feilaktige fordommer om og om igjen.

Trumpistene blir gradvis opphengt i alternative oppfatninger av virkeligheten. Til tross for at Biden leder solid på meningsmålingene, så tror de ikke på disse. Det bortforklares. Trump har talt, så da må jo målingene være feil. Noen forventer et landslide til fordel for Trump, noe som er helt koko. Hvis det er slik at Trump leder på valgnatten men faller bak når poststemmene telles opp, vil dette gli inn som en naturlig del av konspirasjonen.

Trump har rett og slett gjort republikanerne verre. De var ingen engler før Trump og vil ikke bli det etter ham, men med et Trump-nederlag er det håp. Uten Trump vil republikanerne være mindre proteksjonistiske og fremmedfientlige. Det er bra for politikken. De vil lyve mindre og forholde seg til denne verden istedenfor alternative virkeligheter. Det er bra for samfunnet.

Joe Biden

Biden kan fri oss fra det onde

Det eneste potensielt gode argumentet for å stemme på Trump, er at demokratene er verre. Men, dette er tvert imot et godt argument for å stemme mot Trump. For demokratene kunne vært mye verre enn de er. Biden er betydelig bedre enn Sanders, og det er ingen tvil om at Trump er blant dem som har skremt blant annet mange unge mennesker over til ytre venstre.

En viktig grunn til at Trump vant i 2016, var at det var republikanernes tur etter 8 år med demokratene. Hvis Trump vinner, vil det i 2024 være demokratenes tur etter 8 år med republikanerne. Slik er syklusene i amerikansk politikk, og selv om det ikke er en naturlov, er tendensen svært sterk. Sterkere enn velgere og aktivister er klar over.

Republikanerne hadde moderate kandidater i 2008 og 2012 og det banet vei for Trump i 2016. De vant jo ikke med sentrumskandidater, så da kan de jo like gjerne stille med rødt kjøtt. Tilsvarende kan skje hos demokratene. De vant ikke med moderate Hillary Clinton i 2016, og hvis de taper med sentrumskandidaten Joe Biden i 2020, kan de jo like gjerne stille med rødt kjøtt i 2024.

For det er mange venstrevridde demokrater. Og de er en trussel mot friheten. Det er derfor viktig å holde Sanders og det som verre er unna makten. En seier til Biden er det beste som kan tenkes for at det skal skje.

Vinner Trump 3. november, så sitter vi sannsynligvis med et republikansk parti med lavt utdannede, fremmedfientlige, kristenkonservative mennesker med et alternativt syn på virkeligheten og et demokratisk parti bestående av ytterliggående, sosialistiske snøfnugg som vil ha en stor og mektig stat. Ære være den i det høyeste. Så vi håper at Trump taper.

Mest lest

Arrangementer