Kommentar

Trump vs Biden: -1 – 0

Nattens debatt handlet utelukkende om president Trump, og han tapte den. Det er mulig Trump vant de første femten minuttene av debatten, men han tapte de neste 85. At Biden var til stede (og tilsynelatende ikke-senil) vil neppe bli husket av mange, men det er svært betryggende at den neste presidenten ikke fremstår senil. Det hele ble likevel en betydelig flauere forestilling enn fryktet.

President Trump var svært offensiv, men opptrådte med mindre folkeskikk for hvert minutt som gikk. Konstante avbrytelser, krangling med moderator Chris Wallace, usaklige resonnementer og noen skikkelig pinlige situasjoner preget debatten.

Det finnes kanskje måter å hamre inn et poeng om at Biden ikke er skarpeste kniven i skuffen (få vil mene han er det), men Trumps avsporing til Bidens karakterer på skolen og hvem som kunne uttale seg om hva som var «smart» da Biden forsøkte å forklare «smart» politikk på et område, er virkelig ett av de flaueste øyeblikkene i presidentdebatthistorien. Det er godt mulig de ti flaueste øyeblikkene befinner seg i denne debatten.

Biden glimtet til her og der i debatten, og må sies å ha klart seg bedre enn man kunne fryktet. Han virket slett ikke senil (som Trump har skapt et inntrykk av) selv om han stotret over et resonnement eller to. Stotring nå og da er helt forståelig gitt at Trump konstant avbrøt fra det andre podiet. Kommentatorene på CNN fremsto harmdirrende opprørte etter debatten. Til tross for min svært begrensede tro på kanalens nøytralitet, er det vanskelig å være kritisk til reaksjonen. Trumps oppførsel var under enhver kritikk.

Det ble spekulert i om Biden ville takke nei til de neste to debattene som er planlagt med bakgrunn i det pinlige showet som ble avviklet i natt. Det ville være helt rimelig av ham, men han har likefullt bekreftet at han stiller på de neste debattene.

Dette er med klar margin den dårligste presidentdebatten jeg noensinne har sett, selv om jeg er åpen for at noen av debattene på 1850-tallet kan ha holdt lavere nivå. Flere av de lavest rangerte presidentene i amerikansk historie var aktive i denne perioden.

1850-tallskameratene Millard Fillmore, Franklin Pierce og James Buchanan vil kanskje slippe å kappes om sisterangeringen når fremtidens historikere skal felle dom over presidentene.

Deres oppførsel er tross alt ikke fanget på film.

Mest lest

Arrangementer