Nyheter

Dette skjer på Unge Høyres landsmøte

Unge Høyres landsmøte holdes fra 03.-04. oktober 2020 på Sundvolden Hotel. Heldigvis ble landsmøtet også streamet via ungdomspartiets Facebook-side, slik at Liberaleren kunne delta. Det er to viktige programmer som skal vedtas på Unge Høyres landsmøte, program for politisk bærekraft og Unge Høyres utenriksprogram. Det skal også velges ny leder for Unge Høyre, hvor Amalie Gunnufsen har blitt innstilt av valgkomiteen.

Sandra Bruflot taler på Unge Høyres landsmøte. Skjermdump: Privat

Åpning av landsmøtet

Sandra Bruflot sparker i gang landsmøtet på Sundvolden hotell i Bærum og introduserer helgens første innslag, sanger Vaarin som fremfører passende harmonier for ung og kanskje morgentrøtt besetning. Det blir holdt en minnesermoni for tidligere medlemmer av Unge Høyre som nylig har gått bort. Karin Hafstad trekkes frem som ble i 1965 valgt inn som eneste kvinne Høyres sentralstyre, og var formann for høyrekvinners landsforbund og ivrig forkjemper for menneskerettigheter i Øst-Europa. Astrid Nøkleby Heiberg var psykiater og stortingsrepresentant, og var sentral i debatten om psykiatrisk hjelp til homofile og avskaffelse av homofili som psykisk lidelse. Ole Martin Mathisen-Rue var tidligere nestleder i Nøtterøy Unge Høyre og var brant for at barnehagene skulle være en arena for lek og læring. Vestfold Unge Høyres Håkon Berg, som gikk bort i en tragisk ulykke, var viktig for å bygge borgerlige felleskap mellom ungdomspartiene. Det ble holdt 1 minutts stillhet før alle deltakerne ble ønsket velkommen til landsmøtet.

Maria Barstad Sanner, Kristoffer Gustavsen og Jakob Mæhle ble valgt som dirigenter for Unge Høyres landsmøte, og panelet med leder Sandra Bruflot gir opp plassene. Sanner er tydelig på at tiden er knapp og at det kreves godt samarbeid med alle delegatene for å få gjennomført landsmøtet på en god og effektiv måte. Taletid settes til 1:30 minutt, replikk settes til maks 30 sekunder. Det blir holdt en kjapp prøvevotering for hvorvidt det bør være ananas på pizza hvor resultatet ble ganske jevnt.

Tydelige og strenge på smittevern

Deltakerne blir nøye informert om landsmøtets regler for smittevern. Deltakere blir bedt om å holde god avstand til hverandre, og de som skulle føle seg uvel blir bedt om å holde seg på rommet. Sanner spesifiserer til deltakernes milde forskrekkelse at alkoholsalget stenges umiddelbart dersom deltakere ikke overholder smittevernsreglene under middagen. Ingen kjære mor her altså.

Helseminister Bent Høie sender en videohilsen til landsmøtet, som tas varmt imot av deltakerne. Helseministeren minner om at vi befinner oss midt i en pandemi, og drar fram sin berømte målestokk for å demonstrere hvor lang én meter er. Høie avslutter med å ønske Unge Høyre et godt landsmøte videre og håper på gode politiske vedtak.

Bent Høie sendte en hilsen til Unge Høyre hvor han dro fram den berømte målestokken. Skjermdump: privat

Leder Sandra Bruflot sin tale

Videre blir Unge Høyres leder Sandra Bruflot invitert tilbake opp på scenen for sin tale, til stående applaus fra landsmøtet. Bruflot starter med å snakke om valget, og forteller at hun har en teori om at Høyre kan vinne valget i 2020.

– Noen tror kanskje at vi ikke kan vinne dette, men min teori er at det kan vi, og det er det minst to grunner til. Den første er at for hver dag og hver uke og hver måned som går så nærmer KrF og Venstre seg sperregrensen fra undersiden. Samtidig nærmer Rødt og MdG seg den samme sperregrensen fra oversiden. Før stortingsvalget i 2017, så var det rødgrønt flertall på målingene fra november året før til august en måned før valget. Vi vet at det er bare en måling som teller og det er den som kommer i september. Vi vant valget i 2017 fordi vi holdt helt inn og trodde på at det kunne gå. Det skal vi gjøre igjen, forteller en engasjert og selvsikker Sandra Bruflot.

Sandra Bruflot taler på Unge Høyres landsmøte.
Skjermdump: privat

Hun forklarer videre hvor viktig Unge Høyre er for moderpartiet. Unge Høyre har fått flere ting inn i moderpartiets program, som for eksempel jobbskattefradrag, foreldelsesfrist i statsborgerskapsaker, nedsalg i statlige selskaper, karbonfangst og lagring, rusreform, liberale skjenkeregler og fjerning av kontantstøtte. Enkelte vedtak har også blitt en del av det nye statsbudsjettet. Hun presiserer hvor viktig det er at Høyre har valgt representatner fra ungdomspartiet inn på Stortinget for å føre en framtidsrettet Høyrepolitikk.

– Unge Høyre skal være partiets salt. Unge Høyre har aldri hatt mer gjennomslag. Unge Høyre har aldri preget langet vårt mer ennvi gjør i dag, og Høyre har aldri hatt mer salt enn det de har i dag. Det er et smykke som vår organisasjon skal bære med stolthet hver dag, presiserer Bruflot.

Bruflot ønsker at Unge Høyres medlemmer engasjerer seg fordi de motiveres av sakene partet kjemper for, og ikke av lojalitet til organisasjonen alene. Det trekkes frem politiske saker som mindre statlig pensjonsutbetalinger, et samfunn som bygges nedenifra hvor staten ikke trenger å være alt for alle, men være der for dem som trenger den mest. Et samfunn bygd på frihet fremfor liket, på mangfold og toleranse.

Debatt og votering om utenriksprogrammet vil foregå fra kl. 14.00. Det vil også bli holdt valg av leder og nytt styre i Unge Høyre.

Mest lest

Arrangementer