Nyheter

Liberal økonom presidentkandidat i Peru

Hernando de Soto vil stille som kandidat i neste års presidentvalg i Peru, forutsatt at han oppfyller vilkårene for å stille. Dette opplyser Pedro Cenas Casamayor, leder for partiet Avanza País.

Cenas Casamayor beskriver de Soto ifølge La Republica som en person som midt i koronakrisen «vil skape ro i Peru.» Han opplyser at partiet har snakket lenge med de Soto om å stille som kandidat og finne en vei ut av krisen Peru befinner seg i på grunn av koronaviruset.

Cenas Casamayor beskriver Avanza País slik: «Vi er en folkelig bevegelse. Vi er ikke innblandet i skandalene, og våre folk bytter heller ikke parti. Jeg tror at velgerne ser efter nye ledere. Det er grunnen til at Hernando de Soto har bestemt seg for å delta.» Partilederen beskriver de Soto som den beste sjansen, og som en verdenskjent økonom.

Hernando de Soto er kjent for sin bok  The Mystery of Capital, der han beskriver den uformelle økonomien. Han fremhever spesielt mangelen på eiendomsrett som grunnen til at de fattige ikke klarer å øke sin velstand. I 1979, mens Peru fortsatt var et militærdiktatur, grunnla de Soto tenketanken The Institute for Liberty and Democracy (ILD). De bidro til reformer i Peru under president Alberto Fujimoris første periode, men brøt med ham. Senere har ILD bidratt til reformer i en rekke land. Time magazine beskrev i en utgave i 1999 de Soto som en av fem ledende latin-amerikanske innovatører for det nye århundret. de Soto deltok på Oslo Freedom Forum andre gangen det ble arrangert, i 2010.

Avanza País er et lite sentrumsparti uten representanter i kongressen. Partiet har kun fire lokale ordførere å vise til. De skal nå forsøke å oppfylle vilkårene for å stille de Soto som presidentkandidat. Første runde av valget vil finne sted 11.april 2021. Nåværende president Martín Vizcarra har varslet at han ikke tar gjenvalg, men det er langt fra sikkert at han forblir president frem til neste president skal innsettes på nasjonaldagen 28.juli. Kongressen har forsøkt å avsette ham.

Peru – forfulgt av skandaler

Peru var i store deler av de første tiårene efter 2.verdenskrig et militærdiktatur, som kan beskrives som venstresidenasjonalistisk. I 1985 ble det holdt frie valg, og venstrepopulisten Alan Garcia Perez vant. Han representerte Perus eldste parti, APRA. Hans periode ble dominert av økonomisk kaos med hyperinflasjon samtidig som den maoistiske terroristgruppen Sendero Luminoso og en annen terroristgruppe (MRTA) vokste. I 1990 tapte Garcia Perez valget mot den ukjente Alberto Fujimori. Blant motkandidatene var den kjente forfatteren Mario Vargas Llosa. Fujimori begikk i 1992 et såkalt selvkupp, der han avsatte kongressen. Det ble skrevet ny grunnlov som reformerte det politiske systemet. Fujimori liberaliserte økonomien og bekjempet terrorismen, og sikret seg gjenvalg i 1995, med FNs tidligere generalsekretær Javier Perez de Cuellar som motkandidat. Massive brudd på menneskerettighetene kom til å dominere hans andre presidentperiode. I 2000 jukset han seg til gjenvalg i strid med grunnloven. Under et statsbesøk til Japan trakk han seg pr fax, men kongressen avslo – ved å avsette ham isteden. Grunnloven ble endret, og det ble kun mulig for en president å bli valgt for én periode. I 2001 ble Alejandro Toledo valgt som president, og var den første representanten for Perus majoritetsbefolkning. Han ble efterfulgt av Alan Garcia i 2006 og venstrenasjonalisten Hollanta Humala i 2011.

2017 og fremover: Politisk og konstitusjonell krise

Fujimori ble tilslutt utlevert til Peru, stilt for retten og dømt til fengsel. Hans datter Keiko har deltatt i flere presidentvalg, og stort sett blitt nr 2 eller 3. Ved valget i 2016 ble hun så vidt slått av Pedro Pablo Kuczynski. Han ble imidlertid tvunget til å trekke seg som følge av Odebrecht-skandalen, og ble efterfulgt av 1.visepresident Martin Vizcarra. Keikos parti fikk majoritet i kongressen i 2016, og forsøkte å avsette Vizcarra i 2019. Presidenten sørget for å oppløse kongressen, og fikk valgt utlyst valg på en ny kongress, under spesielle betingelser. Kongressen skal kun sitte til 2021-valget. Helt siden 2017 har Peru hatt en politisk og konstitusjonell krise. Som president har Vizcarra forsøkt å reformere det politiske systemet og få bukt med korrupsjonen. Kongressen har motsatt seg reformene, og forsøker å avsette presidenten. Siste forsøk skjedde nylig. Sangeren Richard Swing har fått mye penger av kulturdepartementet for å reise rundt og motivere folk. Siden han er fra samme by som presidenten ble det påstått at dette var korrupsjon, men Vizcarra benekter kjennskap til dette. Forslaget om å avsette presidenten fikk ikke nok stemmer i kongressen, og det politiske systemet i Peru hangler videre – mot valg både på president og kongress neste år. Med en rekke av de tidligere presidentene i fengsel eller under efterforskning for korrupsjon er det kanskje mulighet for nye personer, som de Soto.

Hernando de Soto beskrevet av Oslo Freedom Forum

Saving the world’s poor. Hernando de Soto intervjuet for Oslo Freedom Forum

Mest lest

Arrangementer