Magasin

Erfaringsbasert rusopplysning

Visste du at det finnes land med myndigheter som ønsker mest mulig korrekt informasjon om rusmidler? Da snakker jeg naturligvis ikke om Norge, men om en av våre mest frisinnede naboer, Nederland.

Nellie Benner og Rens Polman tester rusmidler på YouTube med støtte fra nederlandske myndigheter. Skjermdump: YouTube CC-BY 2.0

YouTube-kanalen DrugsLab mottar støtte fra det nederlandske departementet for utdanning, kultur og vitenskap, og lager episoder der programlederne tester forskjellig narkotika for vitenskapens og rusopplysningens skyld. Kanalen har blitt anklaget for å promotere rusbruk, men YouTube nekter å fjerne innholdet ettersom de mener innholdet har pedagogisk verdi.

DrugsLab har produsert episoder siden 2017 og gir en solid innføring i effekter, dosering, potensielle bivirkninger og risiko ved bruk av det rusmiddelet som testes. Seerne kan komme med forslag til rusmidler som programlederne skal teste, slik at episodene blir mest mulig relevante for dagens unge og rusmidlene som er i omløp. Episodene er overraskende frie for fordommer, og passer for nysgjerrige mennesker som ønsker korrekt informasjon uten moralistiske undertoner.

Pedagogisk men ungdommelig

Som et pedagogisk program ment for å redusere skadeomfanget av rusbruk blant unge er DrugsLab nødt til å nå ut til ungdomsmiljøene, og med en million abonnementer og over 85 millioner visninger må produsentene bak YouTube-kanalen kunne sies å ha lykkes. Hver episode introduseres med en old school Hiphop-beat før et par moteriktige programledere i 20- og tidlig 30-årene ønsker velkommen. Det er noe fantastisk herlig provoserende med sosialt oppegående og ressurssterke mennesker som omfavner et så kontroversielt tema som narkotika med en slik selvtillit og optimisme. Ikke rart at kanalen har fått såpass sterk kritikk av konservative, for det går nemlig ikke an å avfeie DrugsLab som et stakkarslig prosjekt fra rusavhengig ungdom på gutterommet. Programlederne klarer gjennom sin deltakelse å poengtere noe som har vært en vanskelig linje for politikere og helsepersonell å trekke, nemlig at det er forskjell på rekreasjonell bruk og avhengighetsbruk av rusmidler.

Mange seere utenfor Nederland

Selvom alle episoder foregår på nederlandsk så forhindrer ikke det seere fra andre land å fatte interesse. Alle episodene er teksten for å kunne tilpasse seg et internasjonalt publikum. I følge Daily Mail, så hadde hundre tusenvis av unge briter sett på DrugsLab i 2017, og med YouTube-kanalens fremgang helt fram til Januar i år, så er tallet trolig høyere. Storbritannia er det landet som besøker kanalen mest etter Nederland. Hvor mange nordmenn som ser på YouTube-kanalen er uvisst.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer