Nyheter

Tar meningsmålingene i USA feil?

Den siste debatten mellom Trump og Biden var mer av det samme, men med innestemme. Trump toner fortsatt ned koronapandemien, til tross for at gårsdagen var en av de verste så langt mer en 70 000 nye smittetilfellene i løpet av en dag.

Dette har vist seg i meningsmålingene. Biden har det største forspranget nasjonalt siden Bill Clinton ble gjenvalgt i 1996 (omtrent 10 prosentpoeng). Samtidig ligger han bra an i mange av delstatene Trump vant i 2016.

Bildet over viser battleground states der Trump vant i 2016. Delstatene er rangert etter hvor mange prosentpoeng Biden ligger foran Trump, ifølge siste målinger. Trump kan tape Michigan og Wisconsin og likevel vinne valget hvis han beholder alle de andre delstatene han vant sist.

Det som avgjorde valget for Trump i 2016 var litt mindre enn 80 000 stemmer i tre delstater: Pennsylvania, Wisconsin og Michigan. Hvis Pennsylvania ryker, taper han sannsynligvis valget. Meningsmålingene viser vel å merke at Biden leder med 5 til 10 prosentpoeng i Pennsylvania. Selv den konservative kanalen Fox News viser i sin siste måling at Biden ligger foran Trump i Pennsylvania (5 prosentpoeng), Wisconsin (5 prosentpoeng) og Michigan (12 prosentpoeng). Om Trump skal hale inn disse delstatene, blir han nødt til å gå på kull.

Imidlertid er det viktig å huske på at Hillary Clinton også lå godt an – derimot ikke like godt an – i disse delstatene et par uker før valget tilbake i 2016. Det var fordi meningsmålingene den gang ikke hadde vektet for at det var mange uutdannede som var sofavelgere før Trump-fenomenet. En regnet med at det hadde lite å si om en ikke tok høyde for de som ikke stemte, men ble tatt på senga da de plutselig begynte å stemme, og på Trump. Dette har blitt tatt høyde for denne gang.

Dersom Trump skal vinne igjen, krever det at meningsmålingene gir oss en impresjonistisk virkelighetsforståelse denne gangen også. Hvor plausibelt det er, overlates som en oppgave til leseren å vurdere selv. Fasiten får vi i november.

Mest lest

Arrangementer