Nyheter

Biden vinner… sannsynligvis

Valgnatten ble mye mer spennende enn Demokratene ønsket seg. Som mange forventet på forhånd tok Trump en tidlig ledelse gjennom natten, før Biden har halt innpå utover morgenen i dag. Strukturen på opptellingen har blitt svært annerledes i år på grunn av en stor andel poststemmer. Det er typisk flere demokrater som har avlagt poststemme, og i mange delstater telles disse opp sist.

Dette kartet fra 270towin.com ser ut som et sannsynlig utfall akkurat nå.

Markert i lyseblått og lyserødt i kartet over (som du kan ta utgangspunkt i selv her) er delstatene det synes å stå om i skrivende stund. Biden ligger best an i Nevada og Michigan der han leder med en halv pst og 86-87 pst av stemmene er talt opp. Trump må ta én av disse i tillegg til Pennsylvania for å vippe det jevne valget i sin retning. Det er ikke forventet at Pennsylvania vil ferdigstille tellingen før torsdag eller fredag, men Trumps ledelse er 11,5 pst med 75 pst opptalt. Den ledelsen vil bli mindre ettersom flere poststemmer kommer inn, men det kan være tilstrekkelig til å holde staten.

I f eks New York Times anses i tillegg utfallene i Arizona, Wisconsin, Georgia og North Carolina for åpne i øyeblikket. Her er marginene tydeligere, men sannsynlige endringer i situasjonen vil bare styrke Bidens overtak. I tillegg rapporteres det om at gjenværende poststemmer i Pennsylvania er overveldende til Demokratenes fordel.

Det virker lite sannsynlig at Trump kan kapre Nevada eller Michigan, og da er løpet kjørt. Det kan bli så knapt at enkeltvalgmennene som deles ut fra Maine og Nevada (i andre stater er det Winner takes all) faktisk kunne påvirket valgutfallet om de øvrige delstatene lander som antydet over. Biden har vunnet tre av fem enkeltvalgmenn i de to statene, og ser pr nå ut til å vinne valget med 271 mot 267 valgmenn. Hadde Maine og Nevada også kjørt Winner takes all, ville marginen vært 270 mot 268. Trump skal ha mye stang inn de neste dagene for å få fire nye år.

De årene vil nok mange meningsmålere bruke til analyse og revidering av egen metodikk.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.