Nyheter

Biden vinner… sannsynligvis

Valgnatten ble mye mer spennende enn Demokratene ønsket seg. Som mange forventet på forhånd tok Trump en tidlig ledelse gjennom natten, før Biden har halt innpå utover morgenen i dag. Strukturen på opptellingen har blitt svært annerledes i år på grunn av en stor andel poststemmer. Det er typisk flere demokrater som har avlagt poststemme, og i mange delstater telles disse opp sist.

Dette kartet fra 270towin.com ser ut som et sannsynlig utfall akkurat nå.

Markert i lyseblått og lyserødt i kartet over (som du kan ta utgangspunkt i selv her) er delstatene det synes å stå om i skrivende stund. Biden ligger best an i Nevada og Michigan der han leder med en halv pst og 86-87 pst av stemmene er talt opp. Trump må ta én av disse i tillegg til Pennsylvania for å vippe det jevne valget i sin retning. Det er ikke forventet at Pennsylvania vil ferdigstille tellingen før torsdag eller fredag, men Trumps ledelse er 11,5 pst med 75 pst opptalt. Den ledelsen vil bli mindre ettersom flere poststemmer kommer inn, men det kan være tilstrekkelig til å holde staten.

I f eks New York Times anses i tillegg utfallene i Arizona, Wisconsin, Georgia og North Carolina for åpne i øyeblikket. Her er marginene tydeligere, men sannsynlige endringer i situasjonen vil bare styrke Bidens overtak. I tillegg rapporteres det om at gjenværende poststemmer i Pennsylvania er overveldende til Demokratenes fordel.

Det virker lite sannsynlig at Trump kan kapre Nevada eller Michigan, og da er løpet kjørt. Det kan bli så knapt at enkeltvalgmennene som deles ut fra Maine og Nevada (i andre stater er det Winner takes all) faktisk kunne påvirket valgutfallet om de øvrige delstatene lander som antydet over. Biden har vunnet tre av fem enkeltvalgmenn i de to statene, og ser pr nå ut til å vinne valget med 271 mot 267 valgmenn. Hadde Maine og Nevada også kjørt Winner takes all, ville marginen vært 270 mot 268. Trump skal ha mye stang inn de neste dagene for å få fire nye år.

De årene vil i tilfelle mange meningsmålere bruke til analyse og revidering av egen metodikk, som etter forrige valg.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer