Kommentar

Norwegian på tynn is

Administrerende direktør i Norwegian, Jacob Schram, fortalte under Norwegians pressekonferanse i dag at flyselskapet går en tøff tid i møte ettersom regjeringen ikke vil gi ytterligere støtte på 4,8 milliarder kroner.

Alan Wilson from Stilton, Peterborough, Cambs, UK, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Avslaget til Norwegian ble først kjent på mandag, og i følge Schram så kan selskapet ikke utelukke hverken konkurs, permitteringer eller oppsigelser. På toppen av dette har Norwegian fått en skattesmell for en 6 år gammel omorganisering, verdsatt til nesten 900 millioner kroner. De dårlige nyhetene gjorde at Norwegian falt ytterligere på børsen, og én aksje omsettes nå for 0,53 NOK. For et år siden på samme tid var prisen 40,50 NOK.

Cash Points selges til halv pris på finn.no.
Skjermdump: Privat.

Nå legges opptjente Cash Points hos Norwegian ut på salg, og et kjapt søk på finn.no viser at de kan kjøpes til under halv pris. Sikkert et godt kjøp for folk som har noe spesifikt å bruke de på, men det tyder på at kunder hos Bank Norwegian ikke tror flyselskapet vil overleve den tøffe markedssituasjonen.

Heldigvis er det norske markedet attraktivt for flyselskaper, og uansett om Norwegian skulle gå konkurs så vil andre overta. Som skrevet tidligere så har Wizz Air åpnet flere innenlandsruter i Norge, og det er fullt mulig at disse vil overta flere ruter dersom det skapes et vakuum. Det kan riktignok ta noe tid etter en økonomisk krise før man får en sunn konkurranse mellom ulike aktører, men tilbudet vil komme.

Naturligvis må politikerne en eller annen gang sette stopp for krisepakker til næringslivet, og det er viktig at dette skjer nå. For koronatiltakene som ble planlagt i mars var estimert til å koste hele 280 milliarder kroner, noe som omsider må finansieres av oljepenger eller skatter/avgifter. Selvom manglende økonomisk støtte vil medføre oppsigelser i næringslivet, så vil det spare staten for penger ettersom indirekte lønnsutgifter gjennom krisepakker overføres til direkte utbetalinger fra NAV, eller overtas av private bedrifter med positivt driftsresultat.

Stans av krisepakker til næringslivet er helt nødvendig, og konsekvensene er til å leve med.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer