Kommentar

Senterpartiet kan bli Norges største parti

Senterpartiet måles for første gang til Norges største parti. Dersom det blir valgresultatet bør ingen bli overrasket dersom de undersøker sine muligheter både til venstre og til høyre.

I en måling utført av Kantar for TV 2 er Sp større enn både Ap og H for første gang siden Kantars første politiske meningsmåling i Norge i 1964. Med en oppslutning på 22,1 prosent (+2,3 prosent fra november) har Sp hentet velgere fra Ap, H og Frp, ifølge TV 2. 

I VGs måling for desember utført av Respons analyse er Sp målt til 20,5 prosent. Marginalt større enn Aps 20,3 prosent og noe mindre enn Høyres 22,9 prosent. Også i meningsmålinger i november nærmet Sp seg 20-tallet. 

Til sammenligning oppnådde Sp en oppslutning à 10,3 prosent ved stortingsvalget i 2017. Dermed risikerer Norge etter valgdagen 13. september 2021 å ha tre (jevn-)store partier. Kanskje er Sp til og med størst.

Sp stjeler velgere fra alle kanter, og er kanskje – i realiteten – det mest «blokkuavhengige» partiet på Stortinget. Etter at KrF – som vel alltid har tilhørt høyresiden – valgte H, og MDG vedtok i sitt landsstyre at de ønsker samarbeid med Ap og SV – hvilket neppe overrasker noen – er veien åpen for Sp. 

Den berømte norske statsviteren Stein Rokkan beskrev den politiske aksen sentrum-periferi som en vesentlig dimensjon i norsk politikk. Nå tyder mye på at han har hatt rett. Det er jo besynderlig at akkurat Sp er blitt så store i akkurat Norge. 

Statsminister Trygve Slagsvold Vedum?
Foto: Stortinget

Mens populisme, nasjonalisme og anti-globalisme har hatt sine utslag i radikale partier i land vi enkelt kan sammenlignes med, har en slik effekt tilsynelatende uteblitt i Norge. Det kan tenkes at populisme på norsk er nettopp Sps velregisserte distrikstoppgjør og «kamp mot sentralisering». En kamp som går langs konfliktlinjen sentrum-periferi.

Et intervju gjort av TV 2 med Slagsvold Vedum illustrerer kanskje at mediene i større grad tar på alvor at det eksisterer en reell mulighet for at Slagsvold Vedum kan bli statsminister. På samme tid har kilder i Sp fortalt TV 2 at Sp-lederen ikke ønsker å gjøre intervjuer sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre, i frykt for at Støres lave popularitet også kan senke Slagsvold Vedums. Det gjenstår å se hvordan Sps retorikk står seg i møte med et tøffere og mer kritisk media.  

Dersom valgresultatet gir oss tre (jevn-)store partier tror jeg de færreste Sp-velgere vil rynke på nesen dersom Sp undersøker sine muligheter både til venstre og til høyre. I Frp er det mange som godt kan tenke seg å samarbeide med Sp – særlig om det betyr at man kvitter seg med V og KrF – og i H er det nok mange som er med på det meste så lenge det betyr en tredje periode med Erna Solberg som statsminister. 

5 7 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Den gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfraDen gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfra
  Johann Friedrich Struensee gjennomførte en revolusjon i Danmark-Norge. Fra toppen av det dansk-norske eneveldet. Han ble henrettet 28.april 1772, for majestetsfornærmelse.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Et forsvar for retten til å være uorganisertEt forsvar for retten til å være uorganisert
  Velger du å være uorganisert, er du gratispassasjer. Ifølge fagbevegelsen.