Nyheter

Walter Williams, økonom og frihetsforkjemper, er gått bort

Den liberalistiske økonomen Walter Edward Williams døde onsdag. Han står igjen som en av de mest produktive og innflytelsesrike liberalistene de siste tiårene.

Williams var ikke bare en av de viktigste forsvarerne for kapitalisme i den amerikanske offentligheten. Han hadde også en sterk og vedvarende tiltro til den amerikanske drømmen, og han brukte ofte seg selv – en svart mann, vokst opp i fattigdom uten en far i Philadelphia – som et eksempel på den sosiale mobiliteten i USA.

Williams var spesielt opptatt av mulighetene til de fattige, og han brukte karrieren som økonomiprofessor til å avdekke økonomiske myter. Han demonstrerte hvordan minstelønnsordninger rammer menneskene man forsøker å hjelpe ved å holde de utenfor arbeidslivet, og hvordan profesjonslisenser forhindrer konkurranse og sosial mobilitet. En rekke slike myter var tema i boken hans «The State Against Blacks”, fra 1982, krydret med spissformuleringer som «the welfare state has done to black Americans what slavery couldn’t do”.

Ifølge Williams er det ikke rasisme og diskriminering, men dårlige offentlige institusjoner og lover, som er hovedgrunnen til at svarte ikke har redusert det sosioøkonomiske gapet til hvite. Han var politisk engasjert hele sin karriere, og han fastholdt at det var en historisk tabbe at den svarte befolkningen i overveldende grad støtter demokratene – et parti han mente har hindret deres økonomiske fremgang, bidratt til å splitte kjernefamilien og gjort svært mange afro-amerikanere avhengig av staten.

Williams underviste i økonomi ved George Mason University, og var sentral i å gjøre institusjonens økonomifakultet til et frimarkedsorientert fyrtårn. Han forfattet over 150 vitenskapelige publikasjoner og ti bøker, i tillegg til å skrive tusenvis av artikler. Etter 50 år i offentligheten er det nå slutt. Han ble 84 år.

I konservative og liberalistiske kretser har det blitt et velkjent utsagn at Williams’ studenter lærte mer om frimarkedsøkonomi før klokken 9.00 enn det andre studenter lærte på et helt semester. Selv gikk han fra å være en radikal sosialist til å bli en radikal forkjemper for laissez-faire kapitalisme. Kunnskapen han etterlater seg er tilgjengelig for alle som vil utfordre sine egne myter.  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?