Nyheter

Trump anerkjenner marokkansk suverenitet i Vest-Sahara

Utenriksministeren må kalle USAs ambassadør til Norge inn på teppet. Trumps utspill denne uken om amerikansk anerkjennelse av marokkansk suverenitet over Vest-Sahara utgjør et graverende brudd på folkeretten.

Torsdag ettermiddag norsk tid la USAs president Donald Trump ut en tweet om at USA anerkjenner Marokkos suverenitetskrav på okkuperte Vest-Sahara. Se også uttalelse på nettsidene til Det hvite hus

Norge har i alle tider vært tydelige på at Marokkos suverenitet ikke gjelder Vest-Sahara. Samme konklusjon har blitt nådd av Den internasjonale domstolen i Haag og EU-domstolen. 

Norges utenriksminister må i sterkeste ordelag fordømme Trumps utspill og kalle USAs ambassadør til Norge inn på teppet.

Man kan ikke anerkjenne en ulovlig okkupasjon under folkeretten. Det er avgjørende at dette klargjøres og reverseres av kommende administrasjonen i USA. Dette må Norge bidra til. For et lite land som Norge vil det sette en svært alvorlig presendens dersom man tillater at suverene grenser krenkes.

FN fordømte Marokkos okkupasjon allerede i 1979, og ba Marokko avslutte invasjonen. Et samlet norsk sivilsamfunn ba i forrige uke Utenriksministern Søreide om å forsvare saharawienes rett til selvbestemmelse. 

Territoriet er ifølge FN et såkalt ikke-selvstyrt territorium. Deler av det er under okkupasjon av nabolandet Marokko, som ikke tillater at det saharawiske folket skal få utøvd sin rett til selvbestemmelse.  

Artikkelen ble først publisert hos Støttekomiteen for Vest-Sahara og er gjengitt med tillatelse.

Mest lest

Arrangementer