Kommentar

Offentlig hotellkaos

Myndighetene er ikke særlig gode på å organisere ting, noe de siste dagers kaos viser.

Mennesker som kommer fra utlandet, må karantene for å hindre koronasmitte. Dette er organisert av det offentlige og resultatet ser vi tydelig. Passasjerer må dele rom med fremmede og blir installert på møterom etter lange køer. Kaoset fører til at passasjerer får pålegg om å komme seg til et annet hotell selv ved bruk av offentlig transport. Det ender med at myndigheten gir opp og lar folk reise hjem til et egnet sted.

Det ble ikke så fin overnatting.

Dette er jo trygt. Dette er jo velorganisert. Vel, det er typisk offentlig sektor. Rigide regler som ikke fungerer. Dårlig planlegging og behandling av mennesker som objekter.

Det interessante er at det ikke får noen konsekvenser. Når jeg på egenhånd tar inn på et privat hotell, leser jeg anmeldelsene først, og når jeg blir misfornøyd gir jeg en dårlig karakter. Er jeg fornøyd, gir jeg en god anmeldelse. På den måten må private hoteller og andre bedrifter skjerpe seg. Behandles ikke kundene godt nok, så går det dårlig med hotellet. Mennesker blir sagt opp hvis de ikke presterer.

I offentlige sektor er det annerledes. Det er ingen kunder her, bare plagsomme mennesker. De gir ikke inntekter, men fører til ekstraarbeid som ikke er særlig trivelig for folk som har avslappende jobber.

I saker som dette, så får vi det verste av både offentlig og privat. Det er lett å legge skylden på de involverte hotellene, men de følger bare myndighetenes incentiver. Jeg kjenner ikke til betalingsavtalene, men jeg vil tippe at det får godt betalt per gjest, og de har således all grunn til å stappe flest mulig inn på rommene og fylle opp møterommene med gjester. «Gjester» som ikke gir karakterer på oppholdet.

Det kom visstnok som en overraskelse på kommunaldirektøren at det kom så mange reisende. Kaoset får helt sikkert ikke konsekvenser for ham. Og om de reisende ikke hadde med seg noe covid-19 fra utlandet, så økte jo sannsynligheten for å få det etter landing.

I mars og april bestod den pinlige offentlige organiseringer av at folk bare kunne reise hjem uten karantene. Nå har de skaffet et nytt problem. Slik det nesten alltid er i offentlig sektor. Siden det har blitt så mye kaos, får de sikkert også mer bevilgninger.

Mest lest

Arrangementer