Kommentar

Førjulsgave til tradisjonsfolket

Regjeringen har valgt å lette på koronarestriksjonene akkurat nå i juletiden. Oppmykningen er spesielt hyggelig for kristne og tradisjonsfolk, og er absolutt en konservativ regjering verdig. Endringene gjelder fra i dag 23. Desember til 1. Januar 2021.

Illustrasjon: Ingrid Asp (ASD) / Lars Rune Opsahl (DSS) / Colourbox.com.

Til tross for at det aldri har vært nasjonale restriksjoner på maks 5 personer i private hjem, så har maks 5 vært den riksdekkende anbefalingen. Nå som det er juletid skal det derimot være greit å ha totalt 10 personer samlet 2 dager i løpet av jula, for eksempel på julaften og nyttårsaften. Det åpnes også for kirkevandring hvor man kan tenne lys og høre på kirkemusikk.

Vi er nok mange som synes det er hyggelig med lettelser på koronarestriksjonene nå i jula, og for egen del synes jeg det er spesielt hyggelig at folk kan samle familiene sine. Om så uten å ha dårlig samvittighet for å bryte de nasjonale anbefalingene. Det er gledelig å se at se nye julerådene fokuserer på lokale forskjeller, som at folk fra mer utsatte områder oppfordres til å holde større avstand enn folk fra kommuner hvor det er liten eller ingen smitte. Det vitner om en nyansert virkelighetsoppfatning, noe som også preger lederstilen til helseminister Bent Høie (H).

På noen områder kan man merke at vi har en konservativ regjering. Ikke i den økonomiske betydningen, men i den kulturelle. Sett i sammenheng med øvrige koronarestriksjoner så virker det rart at kirkene skal åpnes for å ta i mot opptil 50 gjester i jula for kirkevandring. Norge er ikke lenger å betrakte som et kristent land, og da bør ikke kristne samlinger prioriteres over andre sosiale alternativ kun fordi det er juletid. Dette har forøvrig ingenting med religionsmotstand å gjøre, men at en norsk regjering i 2020 ikke burde fremstille det som at kirkevandring er såpass viktig at det bør gjøres spesielle unntak for tilrettelegging. Jeg har vanskelig for å tro at så mange mennesker i Norge 2020 er opptatt av kirkevandring.

Hvis hovedmålet er å gi folk en sosial arena nå i jula, så er intensjonen fin. I så fall kan man spørre seg om ikke en hyggelig julekonsert hadde vært mer inkluderende ovenfor ateister og folk som tilhører andre religioner.

Mest lest

Arrangementer