Magasin

Sangene er jo ikke norske

Jeg vokste opp i tiden før internett. Sangene hørte vi stort sett på radioen, selv om jeg kunne kjøpe kassetter innimellom når jeg hadde råd. Det var en god del sanger som jeg regner som en del av de store norske sangene, på norsk med norske artister.

I voksen alder har jeg oppdaget at mange av dem egentlig er rappet fra utenlandske artister. I dag er det lett å oppdage slikt når man kan søke ting opp på nettet. I gamle dager var det tilnærmet umulig.

Nå er dette selvsagt ikke en kritikk av slik virksomhet. Det er bra at man tar ulike ting fra andre språk og kulturer og lager en egen vri på dette. Nedenfor presenterer jeg noen av disse gamle norske sangene og deres utenlandske opphav. Gud jul og kos deg med god musikk.

Fru Johnsen med Inger Lise Andersen

Denne var et skikkelig oppgjør med norsk moralisme. «Helt innerst i en fjord.» Originalen har samme budskap, men da med amerikansk bakgrunn.

Barn av Regnbuen med Lillebjørn Nilsen

Denne gamle sangen fikk er oppsving i forbindelse med 22. juli. Pete Seeger hadde originalen.

Det hainnle om å leve med Kine Hellebust

Jeg trodde dette var hennes oppgjør med AKP-bevegelsens sort-hvitt tenkning. Originalen var svensk.

Ride ranke med Finn Klavik

Cat’s in the Cradle var en såpass stor hit at nok de fleste fikk med seg at det var en norsk kopi.

Naboen med Prima Vera

Mange av sangene til denne gruppen var kopiert, men guttene lagde likevel sin egen vri på dem.

Gi meg fri i kveld med Vazelina Bilopphøggers

Ingen var i tvil om at Vazelina oversatte det meste. Det var ikke alle originalene som var så kjente, og det gjelder deres første hit. Legg merke til vokalisten. Dette var før Viggo Sandvik ble med.

Romeo og Julie med Inger Lise Andersen

Vi tåler en til med hun som senere ble hetende Rypdal til etternavn. Her en svensk utgave en en opprinnelig tysk sang.

Jeg brukte Secondhandsongs.com for å drive research. Husk å lytte til musikk i julen. Vi har vel alle noen sanger som vi knytter spesielt til julen. Her er min. Når jeg hører den, så er det jul!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer