Kommentar

Hvem skal ta regningen?

Regjeringen innfører stadig nye tiltak for å få bukt med koronaproblemet. Dette er kostbart spesielt for næringslivet og ansatte i privat sektor. Samtidig ser vi at det i svært liten grad har betydning for offentlig sektor og ansatte i det offentlige.

Staten svømmer over at oljepenger og skatteinntekter. Jobber i offentlig sektor er svært trygge. Dette bør få konsekvenser for hvem som skal ta regningen for de tiltakene som innføres.

Når staten forbyr for eksempel utesteder å holde åpent, selge varer slik som alkohol og regulerer for eksempel hvor mange kunder som man får ha samtidig, har det negative økonomiske konsekvenser for det private næringsliv.

Dette er ingen lek. Livsverk går konkurs. Mennesker mister jobben. Når statens politikk fører til slike konsekvenser, bør også det offentlige ta i hvert fall sin del av regningen.

Den typiske løsningen er å bevilge penger til all verdens private grupper. Man søker om tiltak og noen får og noen får ikke. Det er ikke nøytralt og det er ikke effektivt. Det er på tide å tenke annerledes. Vi trenger mindre stat og mer privat.

Staten bør ikke bevilge en krone til privat næringsliv. Det bør derimot gis kraftige skattelettelser til alle. Merverdiavgiften bør midlertidig fjernes på restauranter. For å ta noen eksempler.

Regningen bør tas fra det offentlige som bør kutte i utgiftene. Siden ansatte i offentlig sektor har incentiver for å ønske tiltak, siden andre tar kostnadene, bør disse incentivene endres. Ansatte i offentlig sektor bør derfor få reduksjon i lønn. Likeledes bør overføringene til politiske partier kuttes.

Dette vil tvinge de som ønsker tiltak, til å ta sin del av regningen.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • For mye folk er ikke problemetFor mye folk er ikke problemet
  Glem befolkningsveksten. Problemet er for lite og for dyr energi. Og Paul Ehrlich.
 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • Feirer du Thomas Jefferson?Feirer du Thomas Jefferson?
  Thomas Jefferson oppsummerte liberalismens kjerne i Uavhengighetserklæringen.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.