Kommentar

På sporet av året som har gått

Et nytt år har blitt virkelighet. Det forrige året var et år som mange med meg helst vil glemme. Lite ante jeg da jeg satt på kirkens julebord julaften 2019 at det følgende året, som så riktig lovende ut, skulle bli så annerledes på så mange områder. Ingen hadde vel forventet seg at et lite utbrudd i Wuhan mer eller mindre skulle stanse verden? Hadde noen fortalt meg i 2019 at det skulle bli virkelighet hadde jeg ledd personen rett opp i ansiktet. Iblant kan selv de mest usannsynlige forutsetninger forandre mye.

Folketom Drottninggatan i Stockholm, en lørdag under Covid-19-epidemien. I99pema, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Folketom Drottninggatan i Stockholm, en lørdag under Covid-19-epidemien.
I99pema, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Eksistensielle trusler finnes det nok av. Et virus var noe som flere av oss ikke hadde regnet med. Jeg selv har spekulert på andre typer trusler, av mer teknologisk karakter, dog ser jeg en relativt lav risiko for en atomkrig enn så lenge.

Det som den jevne svenske har kommet til innsikt om er at katastrofer kan inntreffe, tross en hel del feiltagelser fra den sittende regjeringen med sosialdemokraten Stefan Löfven i spissen. Å skrive en ordentlig gjennomgang av alle feiltagelsene som har blitt begått av flere ledende aktører under en av de mest krevende periodene i manns minne er utenfor denne betraktningen. Sverige slapp som kjent begge verdenskrigene, så det har spilt en betydelig rolle for det svenske selvbildet og landets historie, noe som også har påvirket hvordan den nåværende katastrofen har blitt håndtert.

Et område der det viste seg veldig klart var i den svenske skolen der direktivene ikke riktig nådde frem, ingen fikk lov til å gå imot den livsviktige skoleplikten, koste hva det koste vil. Med resultatet dels syke lærere, dels syke elever. I en slik grad at flere skoler og kommuner innførte en uke tidligere juleferie vinteren 2020.

Det som mer og mer ligner en forvaltningskrise er et faktum, symptomene fantes allerede før covid-19. Epidemien har vist dette med all tydelighet.

Når fremtidige betraktere ser tilbake på 2020 kommer vi til å se saken med enda mer tydelighet og skarphet. Men jeg sier det nå: Jeg er ikke helt sikker på at den sittende regjeringen kommer til å straffes ved det forventede valget høsten 2022. Coronostrategien har mildt sagt vært ustø. Mye tyder på at de til og med kan sitte videre med tanke på den svake opposisjonen som finnes mot Socialdemokraterna. Merkelig, men velgergrupper er ikke alltid rasjonelle i sine valg.

Hvordan arter året 2021 seg, utover at pandemien raser videre?

Jeg bor i Stockholms len, det området i Sverige som har blitt hardest rammet, og har hittil vært spart for smitten. For min egen del håper jeg at Covid-19-vaksinen, to stykker og en tredje på vei, er tilstrekkelig for å gå tilbake til en noe mer normal tilværelse for oss alle.

Mest lest

Arrangementer