Kommentar

Er Vestbredden okkupert og NRK antisemittisk?

Det har blitt mange diskusjoner om antisemittisme denne uken etter NRKs «spøk» der P13-programleder Shaun Henrik Matheson sa at han (nesten) skulle ønske at koronavaksinen i Israel ikke skulle virke, fordi han misliker staten Israel så sterkt.

Er det antisemittisk? Ja, etter min mening er det vanskelig å hevde noe annet når du ønsker store deler av en befolkning død fordi man mener lederne gjør noe galt. Matheson refererte også til «Guds utvalgte folk», og det er en bibelsk betegnelse på jøder. I tillegg må man se uttalelsen i en kontekst. Det er bare Israel NRK snakker slik om.

Shaun Henrik Matheson. Skjermdump fra NRK.
Shaun Henrik Matheson. Skjermdump fra NRK.

Det er også interessant å se på påstanden «hver gang Israel blir kritisert, trekker dere Israel-vennene antisemitt-kortet», som raskt dukket opp i sosiale medier. «Det må da være lov å kritisere en stat, uten at vi skal bli beskyldt for å ha angrepet rasen som bor der», hører man ofte.

Jeg er blant de som trekker dette «kortet», fordi jeg mener det er saklig og velbegrunnet å gjøre det. Jeg tror NRK og de mange Israel-kritikere/hatere sliter med å se hva de selv gjør, så kanskje de trenger litt hjelp.

La oss ta for oss han typiske sinnamannen i 50-årene som skriver om enhver forbrytelse begått av muslimer rundt om på jordkloden. Ustanselig. Han som advarer om at muslimene vil overta Vesten og klarer ikke å avholde en nettdebatt uten å dra inn innvandring og muslimer. Vi kjenner typen, han har fått en egen avis: Resett. De fleste, og i hvert fall NRK-kretser er enige om at denne typen er rasist.

Å ramse opp alle de gangene Israel gjør noe galt og gjenta dem igjen og igjen, uten å ta det hele inn i en kontekst, eller enda verre: Aldri være like kritisk mot Iran og Saudi Arabia er for meg antisemittisk. Men NRK ser ikke seg selv, de ser bare sinnamannen.

Ble Vestbredden okkupert? Ja, den ble det en gang for 54 år siden. Men ettersom årene har gått har jeg fått problemer med ordet. FN-resolusjonene som definerte denne forsvarskrigen som en okkupasjon ble skrevet på 70-tallet, da FN besto av et klart flertall halvfascistiske og kommunistiske stater. Stemmer fra kommunistiske Warszawapakten og Israels fiender i Midtøsten var nok til å vedta enhver resolusjon, bare den gikk mot Israel.

Det blir også et vesentlig poeng at Israel har arbeidet hardt for fredsavtaler, som kunne gitt palestinerne en suveren stat, Men håpet er trolig ute for at palestinerne vil godta en avtale med sin «alt eller ingenting»-holdning.

Jeg spør meg, hadde Israel noe mindre rett til å ta Vestbredden enn Polen Danzig (Gdansk), Frankrike Alsace og Romania de tyske enklavene i landet? I 1970 erklærte bundeskansler Willy Brandt at Vest-Tyskland ikke lenger ville gjøre krav på Danzig, enda det hadde bodd tyskere der siden 1200-tallet. Det var jo fordi de tapte krigen, og alles moral var at en slik okkupasjon var helt OK. De allierte vant krigen fair en square og tok til seg litt ekstra land av strategisk betydning.

Merk at Willy Brandt reiste til Warszawa og oppga Tysklands krav på Danzig bare 25 år etter krigen.

Forestill deg at det satt en gjeng mediafolk og tyskerkomitéer i Norge som kjempet for at disse tyskerne skulle få igjen hjemlandet sitt. Jeg tror de fleste bør være enige om at det hadde sett ganske corny ut.

Problemet med palestinerne var at deres arabiske brødre sendte dem i flyktningleire, i stedet for å integrere dem i de samfunn de kom til, slik tyskerne gjorde med sine.

Palestinerne satset alt og tapte en krig de initierte selv, ved hjelp av vennene sine i de halvfascistiske landene rundt. Akkurat som tyskerne i enklaver rundt i Europa tapte alt de eide og måtte flykte, fordi de snakket samme språk som en gal mann med bart i et annet land.

Det begynner å bli betimelig å stille seg spørsmålet når en okkupasjon blir en landutvidelse. Har Sverige okkupert Hjemtland og Herjedalen? Hvis ikke, når var det ikke lenger en okkupasjon, men en landutvidelse?  Har Frankrike okkupert Alsace? Hvorfor ble de baltiske land kalt Sovjet på kartet i klasserommet da jeg begynte på skolen, enda det ikke var tvil om at disse landene ble okkupert 28 år tidligere?

Hvorfor er det satt andre standarder for Israel?  Det har gått 54 år nå siden Israels landutvidelse og 75 år siden de europeiske land forsynte seg grovt av moder-Tyskland og tyske enklaver. Betyr det at Israel-haterne gir seg om 21 år?

Jeg tror ikke det. Jeg tenker at de ikke vil se dette selv. De behandler Israelere etter en annen standard enn alle andre, og i min bok er det antisemittisk.

Mest lest

Arrangementer