Kommentar

Hver sin rasisme

Antisemittismen i programmet «Shaun» på NRK P13 fikk i dag kraftig kritikk av Kringkastingsrådet. Underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, beklager og kaller selv innslaget antisemittisk. 

I innslaget sammenligner programleder Matheson Israels mye omtalte vaksinasjonssuksess med behandling av palestinere under pandemien. Selv om programlederen neppe mener at «Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket», er beklagelsen berettiget.

Det er sjelden fornuftig å ønske folkegrupper vondt – selv om det er på tull. Særlig lite fornuftig er det når den aktuelle folkegruppen jevnlig utsettes for rasisme eller antisemittisme. Da er sannsynligheten stor for at spøken ikke faller i god jord.

På samme tid må det sies at kritikk av staten Israel er legitimt, og ikke nødvendigvis det samme som kritikk av jøder eller israelere som sådan. Det bør også Israel-entusiaster bli flinkere til å merke seg, og på den måten bidra til en mer oppbyggelig debatt. 

Når uberettiget islamkritikk florer på høyresiden er venstresiden ofte snar med å minne om den såkalte «jødetesten». Altså, ville islamkritikeren kunne ha stått inne for den samme påstanden dersom man byttet ut ordet «muslim» med ordet «jøde»?

Svaret gir seg selv, og det er et retorisk godt grep. I dette tilfellet kan vi tenke oss det motsatte. Det hadde trolig skapt tilsvarende reaksjoner dersom en programleder hadde ønsket at vaksinen ikke virket i muslimske land. Derfor er beklagelsen på sin plass.

Det er imidlertid verdt å merke seg hvem som reagerer på hva. Poenget forsterkes ytterligere når rådsmedlemmer kobler dette uheldige og dumme humorinnslaget til NRKs øvrige nyhetsdekning i Midtøsten. Man behøver ikke å være medlem av Palestinakomiteen for å se at koblingen er søkt, og at dårlig humor har pent lite med NRKs nyhetsdekning i Midtøsten å gjøre.

Det blir for dumt om man avhengig av plassering på den politiske aksen skal kjempe mot hver sin rasisme.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer