Kommentar

Problemene på slottet er symptomatiske

På mandag ble Oprah Winfreys eksklusive intervju med hertuginne Meghan Markle og hennes ektemann, prins Harry, sendt på amerikansk tv. Nesten 50 millioner mennesker så intervjuet ifølge NTB, som viste paret i en sårbar posisjon men mot til å ta kampen mot systemet. Systemet eller institusjonen er det engelske kongehuset, og tabloid media i England bidrar til å holde systemet, som kongefamilien er bundet av, sosialt konformt.

Prins Harry og hertuginne Meghan Markle. Foto: Bruce Detorres

Institusjonen det engelske kongehuset har fellestrekk med andre vestlige kongehus. Det er mye tradisjon som, enten man liker det eller ei, blir stadig mindre relevant for tiden vi lever. Man lærer riktig etikette fordi man må være representabel og bli likt av masse mennesker (gjerne overfladiske og uinteressante folk), man skal være lojal mot institusjonen kongehuset og man skal utvise måtehold. Man forstår raskt at dette er en helt umulig tilværelse for fargerrike individualister med egne meninger, og det er derfor forståelig når prins Harry sier at kongefamilien er fanget av systemet. Faren og broren til prins Harry har stort ansvar og kan derfor ikke være ærlige om at de hater tilværelsen sin, hvis det skulle være tilfelle. Hva vil folk si hvis fasaden ryker?

– En fornærmelse mot det britiske folk

Kongehuseksperter i Daily Mail hevder at det som ble sagt i intervjuet er en stor fornærmelse mot det britiske folk, og at ekteparet kastet en håndgranat inn i kongehuset. Istedenfor å betrakte andres åpenhet som en fornærmelse så kan man prøve å vise litt empati for andres situasjon, eller bare hvordan de selv oppfatter situasjonen. Man skal selvfølgelig også ha empati for de andre kongelige som enten direkte eller indirekte blir beskyldt også er vanlige mennesker med følelser, og som er opptatt av å holde familien samlet. Man bør også være oppmerksom på hvor sterke motreaksjonene er når medlemmer av kongefamilien ytrer seg ærlig og utilslørt om problemer som kan sette det engelske kongehuset i et dårlig lys. De mest lojale monarkistene i England får panikk og spyler vilt rundt seg med brannslukningsapparatet. Det er et dårlig tegn på at det kanskje ER alvorlige problemer i det engelske kongehuset. Dronning Elizabeth kom med en offentlig uttalelse i etterkant av intervjuet, men impliserer manglende anerkjennesle og forsøker isteden å utstråle ærefull empatisk atferd med de vanskeligstilte.

For mørk hudtone

Under intervjuet med Oprah Winfrey påstod hertuginnen Meghan Markle at det finnes rasistiske tendenser i kongehuset og engelsk media. En av påstandene handlet om bekymringene for sønnen Archie sin hudfarge før han ble født, og hvor mørk den kunne bli. Denne utsagnet burde overraske mange med tanke på hvilken integritet som forventes av en kongefamilie og at Storbritannia i tillegg er et flerkulturelt samfunn, men jeg tror på det hun sier. Hvis man først er psykologisk konservativ og opptatt av tradisjon, noe det er grunn til å påstå at de som faktisk styrer kongehuset er, så er veien dessverre også kort til å mene at kulturer ikke burde blandes. Hvorfor? Det kan man nok skrive en avhandling om, noe Jonathan Haidt også har gjort. Det velkjente føles trygt, mye tryggere enn det moderne flerkulturelle samfunnet med likeverd. Hvis man er psykologisk konservativ, så er man stort sett mer bekymret for konsekvensene av endring enn av de potensielle fordelene som kan være mye større.

Det engelske kongehuset står ovenfor store utfordringer som de må møte med hevet hode. De kan enten holde fast ved det gamle og være statiske konservative karakterer, eller de kan anerkjenne problemene og starte en kulturell reform for mer romslighet. Kanskje medfører det at unge prinser og prinsesser skeier ut, gjør feil og får samme livserfaring som andre mennesker, men på sikt vil kanskje også det skape høyere tillit til kongehuset blant dagens unge og sørge for at monarkiet holder seg flytende. Markedsmekanismene gjelder for det britiske kongehuset, og hvis folket ikke godtar rasisme på slottet så kan de enten velge å tilpasse seg dette eller akseptere å bli faset ut.

Mest lest

Arrangementer