Kommentar

Høyre feiger ut

Som forventet feiger Høyre ut og planlegger å fjerne fjerningen av formueskatten i sitt partiprogram. Dette er ikke uventet, da det meste av det politiske bildet i Norge nå ligner på et gammel sammensveiset polaroidbilde, det var alltid så vanskelig å skille detaljene fra hverandre.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret (CC BY-NC 2.0)

Alle er nå like i politikken, mer eller mindre, til og med så like at tidligere Høyre-minister Kristin Clemet klemmer til med kraftig kritikk av eget parti i en nylig kommentar i Minerva.

Skal virkelig politikken være en populæritets-konkurranse? Hvor er den politiske stemme som våger si i fra, med noe annet enn innestemme? Skal man ikke lenger våge å stå for de politiske prinsipper man bygger sine grunnfjell på, kun for å samle stemmekveg? Det er en merkelig utvikling vi er vitne til. Fremskrittspartiet er ikke Fremskrittspartiet lenger (bortsett fra innvandring, der skal de gjøre comeback), Høyre er ikke Høyre lenger, Arbeiderpartiet er ikke Arbeiderpartiet lenger, det har Senterpartiet blitt.

Rødt og Miljøpartiet, med noen andre av de mindre partiene, som Liberalistene, er sterke og klare i sitt tankegods fortsatt, det kan i grunn bli en spennende hverdag på stortinget til høsten om Rødt, MdG, eller en av de andre små skulle komme inn og ta større plass, og kreve mer. Muligens er dette korrekset de gamle partiene behøver for å finne tilbake til seg selv? Norske velgere fortjener klarere politiske blokker å forholde seg til.

Om ikke lenger Høyre skal fronte skattereduksjoner, hvem skal da fronte skattereduksjoner fremover? FrP har forspilt sine sjanser etter nesten 7 år i regjering, de fikk i realiteten ingenting gjort, de fleste andre partier står for skatteøkninger. Hadde et parti som Liberalistene kommet inn med én kandidat på stortinget til høsten hadde denne representanten kunne spilt samme rolle som Rødt har de siste årene, være et hissig korreks til skatteøkninger og bekjempe den stadige økningen i byråkratisering og voldsomme vekst i statens utgifter.

Når 30% av arbeidsstokken er ansatt i det offentlige, 66% av utgiftene i BNP er statens laden og gjøren, ja da er vi i sannhet vitne til et blødende, synkende borgerlig skip. Aldri har vel en konstellasjon vært så fjern fra sine idealer. Det skinner i realiteten helt klart, at selv i Høyre er man nå komfortable med at all “vekst”, alle samfunnsoppgaver, ja i realiteten alt, kan løses av en stadig voksende stat. Hvor passer det private initiativ inn i alt dette?

5 7 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Den merkelige historien om syndeskattDen merkelige historien om syndeskatt
  Dominic Frisby skriver om alt våre formyndere har forsøkt å skattlegge for å endre adferden vår.
 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.