Debatt

En finansverden i sjokk

Etter at Norges nest rikeste mann Kjell Inge Røkke valgte å kjøpe bitcoin, fikk store deler av finansverdenen hakeslepp. Det er kanskje ikke så rart med tanke på all den misvisende propagandaen media har kjørt mot kryptovalutaen de siste årene.

Bitcoin har hatt en enorm verdiøkning de siste årene, men det er fortsatt mye negative holdninger til kryptovaluta.

Svært få forstår hva bitcoin egentlig er, hva som gir det verdi og hvorfor den er så revolusjonerende. Det er økonomiske interesser der ute som ikke ønsker at du skal investere i Bitcoin, for hvis du investerer i Bitcoin så investerer du også i noe som disse særinteressene ikke tjener penger på.

Si at du er en fondsforvalter eller tilbyr andre ting som folk kan investere i. Du opplever så å tape penger på at folk velger bitcoin istedenfor dine produkter. Hva gjør du da? Kan du betale økonomiprofessorer, redaktører og journalister til å fremstille bitcoin som noe som egentlig er verdiløst som når som helst kan stupe til null verdi, slik at disse heller velger å investere i kjente alternativer som oppleves tryggere? Ja, økonomisk motivert propaganda forekommer, og jeg er helt overbevist om at det benyttes mot Bitcoin! Så mye negativitet i media om Bitcoin burde ikke vært mulig, med tanke på hva slags egenskaper denne digitale valutaen har og hvor stort potensiale den har.

Det er selvsagt ikke bare i Norge at media har slått seg helt vrang og kun fokuserer på det negative. Nei, det er stort sett all hovedstrømsmedia (MSM). Hvis du ønsker relevante og gode nyheter om det som skjer anbefales sider som for eksempel coindesk.com og cointelegraph.com (sistnevnte synes jeg er best). I dette innlegget imøtekommer jeg en BI-professor sin krasse kritikk mot Bitcoin.

Kryptorevolusjonen

Jeg tror Bitcoin kommer til å revolusjonere hele samfunnet. Da tenker jeg langt utover Bitcoin. Jeg tenker på det bitcoin symboliserer. Blokkjedeteknologien og den revolusjonen den har skapt! Så utrolig mange ulike prosjekter har kommet til liv som resultat av nettop Bitcoin. Så utrolig mange nystartede bedrifter over hele verden har bygget noe nytt basert på denne ideen! Desentralisert finans (DeFi) vil blant sannsynligvis erstatte det gamle tradisjonelle banksystemet vårt som har eksistert i hundrevis av år.

Problemet med dagens system er at svært mye makt konsentreres på noen svært få hender i et sentralisert system, og at det er svært treigt, tungvint og byråkratisk. Kryptovaluta med sin DeFi er i ferd med å forandre på alt dette. Det meste innen bank og finans / pengevesenet, kan og vil, de neste tiårene; automatiseres og sterkt desentraliseres. Vi er i spedbarnsfasen til en helt ny og revolusjonerende industri tilsvarende den som kom med PC og internett. Tusenvis av nye produkter og tjenester vil komme som en del av dette, og tradisjonelle bedrifter vil få sterk konkurranse på omtrent alle områder.

Hvis dagens system erstattes med et langt bedre desentralisert system, så vil naturligvis mange som i dag skor seg på banker og fond ønske å holde denne trenden tilbake. Andre eksempler på motstandere av desentralisert finans er kommunistpartiet i Kina (CCP) som ønsker full kontroll over økonomien. CCPs argumenter mot kryptovaluta og dermed DeFi handler om klima, men de er villige til å utvinne sin egen digitale valuta som går via sentralbanken. Det norske kommunistpartiet Rødt ønsker også å forby utvinning av bitcoin. De har helt identisk begrunnelse som det kinesiske kommunistpartiet.

Det er rart med det. Så lenge man selv ikke har noen interesse av bitcoin, så er det jo lettvint å posere på den moralske høyborg på andres bekostning. Spesielt dersom det kan øke ens egen makt og innflytelse.

Bitcoin hjelper de fattige

Bitcoin vil bidra til å redusere verdens fattigdom. Kanskje det vil bli litt for lite å gjøre for kommunistene i partiet Rødt dersom ting utenfor deres kontroll sterkt reduserer, eller fjerner den helt? Denne videoen omtaler det på en god måte.


Jeg kan skrive side opp og side ned om dette, for dette har allerede blitt en gigantisk industri med tusenvis av oppstartede bedrifter som hver av dem ofte har svært interessante og revolusjonerende produkter. Produkter som man kan investere i, og følge med på. De løser ulike problemer som i dag eksisterer i de tradisjonelle sentraliserte løsningene, eller problemer i konkurrerende blokkjeder.

Hva kan blokkjede brukes til ellers?

Kort sagt er det alt mulig. Stempling av mat, mulighet til å se alle leddene mellom matproduktet og bonden, diplomer og tilogmed digitalt eierskap over fysiske og digitale gjenstander gjennom såkalt Non-Fungible Token (NFT). Blokkjede kan faktisk også desentralisere Big Data slik at ikke et selskap har all informasjon, som de igjen kan selge videre osv. Dette gir oss bedre personvern.

Blokkjede vil resultere i et helt nytt internett. Det vil fungere annerledes enn i dag, ettersom du kan eie din egen informasjon 100%. Vi vil få sosiale medier som SteemIt hvor du tjener penger på å skape aktivitet, i motsetning til Facebook som tar alle annonseinntektene DU skulle ha fått for å skape engasjement. Hele internett vil gå over til en desentralisert løsning bygget på blokkjede.

Blokkjede gjør det mulig å fjerne mellomleddene som tjener penger på vår aktivitet. Strømmetjenester som YouTube likeså. Du kan leie ut lagringsplass, leie bort båndbredde, til desentraliserte tjenester folk vil benytte seg av.

Kjell Inge Røkke har tydeligvis innsikt i dette, for han følger med på hva som foregår bak kulissene. Bak det vi andre dødelige får tilgang til i MSM naturligvis.

Røkke kjøpte ikke bare bitcoin, men etablerte et selskap som nylig har inngått et partnerskap med det Canadiske selskapet blockstream. Blockstream skal ifølge deres nettsider forme fundamentet for fremtidens finansielle infrastruktur. Jeg sier bare: “Wow, for en målsetting!”. Likevel klarer media kun å drøfte hvorvidt Bitcoin har en verdi eller ikke, og konklusjonen er alltid: Hold deg unna, det er null verd!

Media er blant annet opptatt av hvorvidt Bitcoin passer inn i klimamålene eller ikke, men å erstatte den sterkt forurensende bankindustrien vil jeg faktisk tro at vil være langt mer klima- og miljøvennlig enn forurensningen som skyldes utvinning av bitcoin. Alle kontorlokalene til bankene og alt som er knyttet opp mot pengevesenet krever også enorme mengder strøm.

En ny økonomisk verdensorden

Vi er i ferd med å endre en en hel økonomisk verdensorden.

Hvis du leser vanlige norske aviser, så leser du deg dum. Det er min mening og mitt inntrykk. Folk forstår ikke hva som foregår. Jeg prater med folk, og de virker totalt uvitende om både fremtidsutsiktene med blokkjede-teknologi og bitcoin som inflasjonsløst betalingsmiddel.

Hverken media eller folk flest ser noe annet enn bare Bitcoin, og de forstår ikke hva det faktisk er og symboliserer. Bitcoin, er kanskje den største oppfinnelsen etter at vi fant opp elektrisiteten. Den vil forandre nesten alt.

Mark Cuban beskriver en god del av det interessante som foregår nå. Han beskriver også DeFi her i denne podcasten hos Bankless.

Kryptovaluta har knapt begynt, og kan se det som at vi er i krypto-industriens spedbarnsfase. Det er allerede anslått at 10% av verdens brutto nasjonalprodukt (BNP) vil være i Bitcoin i år 2027. I løpet av 2021 spås det en verdi på 100 000 dollar (USD) for én bitcoin. Det er en dobling av nåværende verdi. Det er dermed sagt ikke for sent å kjøpe nå. Jeg vil heller si tvert i mot. Det er nå det begynner!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer