Kommentar

Galt å forby skadelig konverteringsterapi

Det er få ting som er så forferdelig som diskriminering av homofile, lesbiske bifile og transpersoner. Det er svært viktig å kjempe for at alle mennesker skal bli akseptert som den de er. Det er imidlertid et farlig blindspor når Heidi Nordby Lunde og programkomitéen i Høyre vil forby konverteringsterapi slik de skriver om i Blikk, selv om det er en interessant debatt som Pleym tidligere har skrevet om på Liberaleren. Det er dessverre alt for lett å forby det man ikke liker, så også når det gjelder konverteringsterapi.

Homofile har vært skammelig behandlet

Da jeg ble født i 1971, var det forbudt å bedrive homofil praksis i Norge. Nå var det riktignok også forbudt å være samboere uten å være gift, så det var snakk om en generell sneversynt moralisme. Gamle dager var ikke særlig liberale. For noen dager siden så jeg filmen Milk, om den homofile aktivisten Harvey Milk. Den gjorde stort inntrykk og minnet meg på hvor hardt det har vært for homofile. Det minnet meg også om hvor raskt liberaliseringen har skjedd. Det var radikalt da jeg med flere (blant annet Heidi Nordby Lunde) i 1994 stemte for at homofile skulle få adoptere barn. Nå har jeg homofile venner med barn, uten at det er noe oppsiktsvekkende i det hele tatt. De er vanlige foreldre, og jeg tenker sjelden over om mine venner er homofile, lesbiske, bifile eller transseksuelle. Who cares?

Noen bryr seg. Det er dessverre fortsatt vanskelig for mange å ikke være «vanlig» heterofil. Betydelig flere homofile enn heterofile menn har forsøkt å ta sitt eget liv, mens det er enda flere bifile kvinner som har gjort selvmordsforsøk. Det siste er litt overraskende siden to av tre selvmord foretas av menn. Det er liten tvil om at spesielt unge homofile (jeg bruker ordet homofile for lesverdighetens skyld, selv om LHBTIQ kanskje ville vært mer presist), trenger støtte til å være seg selv, og til å forstå at de er helt normale. Det er overhodet ingenting galt med å være homofil.

De som vil forandre og forby

Det er noen andre som også bryr seg. De som vil gjøre alle til heterofile. Hovedsakelig ulike religiøse grupper forsøker seg på konverteringsterapi for å kurere de homofile. De aksepterer ikke homofil legning. De tror ikke at man blir er født slik, men at man blir slik. Tidligere var det disse menneskene som ville forby homofile å leve som homofile. Da den kampen var tapt, flyttet kampen seg mot partnerskap, giftemål og adopsjon. Kamper tapt en etter en. Kampen mot surrogati er i ferd med å tapes og kampen mot polygami leder de fortsatt. Vi liberalere vil imidlertid også vinne disse.

De homofobe har gitt opp kampen for et forbud mot homofili. Nå foregår deres kamp med andre virkemidler, slik som propaganda og påvirkning. Kampen er på mange måter like motbydelig, men det har skjedd en ekstrem viktig endring.

Ytringsfrihet og trosfrihet er faktisk viktige rettigheter. Det å påvirke mennesker i den retningen man ønsker er juridisk akseptable virkemidler, selv om liberalere ofte ikke liker målet de ønsker seg. Disse rettighetene er tross alt viktigst når det gjelder ting man ikke liker.

Rollene er snudd

Religiøse fundamentalister er på vikende front i vårt samfunn, mens aksepten for skeiv livsstil er akseptert. Unge mennesker synes det er helt greit med en lesbisk venninne eller bifil kompis. På samme måten som de ikke har noe mot noen med ulike innvandrerbakgrunner. De er alle vanlige mennesker og venner.

Det er da kanskje på sin plass med forsvar for nye minoriteter. Sterkt personlig religiøse er en slik minoritet som mange misliker, ofte på grunn av deres konservative syn på hvordan man bør leve.

Selv om det fortsatt er problematisk for noen å være homofil, så er de på den vinnende side. Det er politisk korrekt å like homofile. Vi lever imidlertid i et samfunn der mange mener at det de liker skal være påbudt og skattefinansiert og det de ikke liker skal være forbudt. Det blir da for lett å gripe til de samme virkemidlene som man selv ble diskriminert ved hjelp av. I det godes navn, så må fellesskapet og den enkelt beskyttes mot det «unormale».

Tidligere var den heteronormale familien det som måtte beskyttes, og alternativer ble bekjempet. Nå er det den kjønnstolerante normalen som må beskyttes i det godes navn, og man faller inn i de samme virkemidlene som alltid er blitt brukt til undertrykkelse. Krenkende lover.

Det er galt å forby humbug og skadelige ting

Det er så sinnsykt mye jeg misliker. Jeg har en ryggmargrefleks som forteller meg at naturvitenskap, inkludert teknologi og moderne medisin er fantastisk. Jeg har rett. Det er godt dokumentert at naturvitenskapen er pålitelig. Det er bare å sammenligne samfunnet nå med hvordan det var for 100 eller 200 år siden. Mange liberalere er forundret over at mange ikke forstår kommunismens håpløshet etter de åpenbare historiske eksemplene som dokumenterer dette. Naturvitenskapen er sikrere enn kritikken mot kommunismen.

Likevel lever vi i en verden der mennesker tror på all verdens piss. Unnskyld uttrykket, men det oppsummerer min respekt for for eksempel astrologi, horoskoper, healing og hard core vaksinemotstandere på en meget presis måte. Jeg forakter slike synspunkter. Inderlig. Men det ville da aldri falle meg inn å pushe politiet på folk som leser horoskop eller å fengsle mennesker som tror på healing.

Jeg hopper elegant over spørsmålet om de som driver med dette kan og bør saksøkes for svindel. På samme måte som religiøse kan og bør saksøke de som bedriver konverteringsterapi hvis den ikke virker.

Et forbud innebærer nemlig at politi, rettsvesen og fengselsvesen (eller bøter og andre straffemetoder) kan brukes mot dem som bryter forbudet. Det betyr at man skal være forsiktig med forbud. Veldig forsiktig, selv om forbud er viktig og bra i noen tilfeller. Det bør selvsagt være forbudt å voldte, kidnappe eller drepe noen.

Hva da med alle lidelsene for de homofile?

Det skal vi ta på alvor. Det er alvorlig med overvekt av selvmordsforsøk blant homofile. Det beste er kanskje ikke å se på homofile som noen spesielle med egne paragrafer i lovverket, men som helt vanlige mennesker som beskyttes på lik linje med oss andre, ut fra våre individuelle rettigheter.

Det er mange ting som kan være årsaker til selvmord eller selvmordsforsøk, for eksempel misbruk av piller eller alkohol. Det legitimerer ikke forbud mot alkohol eller piller. Det handler om å gi alle individuell frihet, inkludert retten til å gjøre dumme ting som vi ikke liker eller forstår.


I denne videoen kan du høre artikkelforfatteren i samtale med Per Aage Pleym Christensen om konverteringsterapi.

Mest lest

Arrangementer