Kommentar

Ekstrem reaksjon på smugleforsøk

For nordmenn som er godt kjent langs svenskegrensa, så er det ikke akkurat ukjent at det finnes mange grenseoverganger mellom Norge og Sverige. Flere av disse er gamle skogsstier som ikke er praktisk mulig å sperre slik som bilveier, og folk ferdes derfor på eget ansvar dersom de vil unngå karantenehotell.

Vi besøkte Elgåfossen i løpet av påsken. En bro på toppen av fossen gjør det mulig å gå over til Sverige. Foto: Sebastian Damgaard

Lørdag 3. April fikk en kvinne overlevert en bag med smuglervarer på stien mellom Norge og Sverige ved Elgåfossen i Halden, noe som resulterte i en vill jakt på kvinnen med politihelikopter og hunder.

Kvinnen ble til slutt tatt av politiet, og selvom det faktiske innholdet i baggen ikke er helt sikkert, så tilsier de lokale ryktene at det er snakk om 1000 stk sigaretter. Uavhengig av om dette gjenspeiler innholdet i sin helhet, så fremstår innsatsen fra politiet og ressursbruken helt uproporsjonal i forhold til lovbruddet/forseelsen som er begått.

Hadde dette vært utenfor koronatiden med stengte grenser og høye skuldre, så mistenker jeg at reaksjonen hadde vært ganske annerledes. Det vanlige er at tollvesenet venter på biler hvor det er mistanke om for eksempel narkotikasmugling og får hjelp av en politibil dersom det blir nødvendig med biljakt. Helikopter og et absolutt behov for oppklaring, koste hva det koste vil, har jeg aldri vært vitne til eller lest om i Norge. Gjør koronapandemien noe med de holdningsmessige grensene våre og et behov for absolutt kontroll?

Man trenger ikke å være spesielt økonomisk eller holdningsmessig liberal for å reagere på denne ressursbruken. Det kommer tydelig frem i kommentarfeltet på Halden Arbeiderblad sin Facebook-side, hvor det er flere kritiske kommentarer.

Man får håpe politi og tollvesen tar en gjennomgang av av dette prosjektet og kjører en kost/nytte-analyse. Det er greit nok at myndighetene ønsker å forhindre smugling, men antakelig er de fleste enige om at denne enorme innsatsen for å stoppe en dame i 60-årene med for mange sigaretter ikke var helt fornuftig.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • La pensjonistene betale full prisLa pensjonistene betale full pris
  I Norge er det slik at den rikeste gruppen må betale mindre enn andre i kollektivtrafikken.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.