Nyheter

Kanslerkandidat fra CDU/CSU

Liberaleren publiserte 22. januar i år en artikkel om den nye lederen av CDU Armin Laschet.

I ettertid har det vært en debatt i det som i Tyskland kun kalles Unionen. Altså Christlich Demokratische Union (CDU) som er organisert i 15 av Tysklands 16 delstater og deres mer konservative søsterparti Christlich Soziale Union (CSU) som er organisert i Bayern. Også kjent som Tysklands økonomiske motor.

Debatten har naturligvis handlet om hvem som er best egnet til å være kanslerkandidat og dermed mest realistisk å overta som kansler etter Angela Merkel som for lengst har annonsert at hun ikke stiller til gjenvalg etter 16 år som Tysklands ubestridte politiske leder.

Selve forbundsdagsvalget, altså valget av underhuset i det tyske parlamentet Bundestag, avholdes 26. september.

CDUs nye leder, Armin Laschet har erfaring fra å styre den mest folkerike delstaten Nordrhein-Westfalen og har nå fått formell støtte fra CDUs partistyre. Den eneste utfordreren til Armin Laschet har vært hans ministerpresidentkollega (ministerpresident er det samme som regjeringssjef) i den nest mest folkerike delstaten Bayern, Markus Söder, som leder CSU.

Det er ikke vanlig at det er debatt om dette i Unionen. Faktisk har det kun vært 2 valg der Unionens kanslerkandidat ikke har vært en representant fra CDU. I 1980 var Unionens kanslerkandidat Franz-Josef Strauss som fortsatt har nærmest legendestatus i CSU og Bayern og i 2002 var det faktisk Angela Merkel, som da kun hadde vært CDU-leder i 2 år og relativt ukjent, som tok noen steg tilbake og lot Edmund Stoiber, mangeårig CSU-leder og ministerpresident i Bayern, lede Unionen. Ved begge valgene endte det med at sosialdemokratene vant kampen om kanslerkontoret.

CDU/CSU vil altså i høstens valg ledes av Armin Laschet. Det tidligere så mektige sosialdemokratiske partiet, SPD, har valgt finansminister og tidligere borgermester i Hamburg Olaf Scholz som sin kanslerkandidat. Men partiet er for tiden kun en skygge av seg selv. Partiet, som har fostret solide politikere som Willy Brandt, Helmut Schmidt og Gerhard Schröder som kanslere, er ikke spådd av noen meningsmålingsinstitutter å gjøre noe politisk comeback. I beste fall kan de regne med å fortsette i en storkoalisjon med CDU/CSU som i dag. Men valget kan også ende med at de byttes ut med de det økonomiske liberale FDP, Fridemokratene, eller De Grønne som har betydelig fremgang i flere regionale valg. Ved høstens valg stiller De Grønne for første gang med sin egen kanslerkandidat, 40 år gamle Annalena Baerbock. Et relativt ubeskrevet politisk blad.

Liberaleren vil selvsagt publisere en lengre artikkel om resultatet av det tyske valget i høst.

Mest lest

Arrangementer