Magasin

Gamle metoder – på nye problemer

Jeg har vært særdeles oppslukt i en gammel bok en stund nå, den er fra 1936. Den er såpass stor klassiker at den fortsatt trykkes opp, selv på norsk! Jeg bestilte akkurat selv tre ekstra eksemplarer, til venner i nød!

Hvem er så denne fengende forfatteren? Dale Carnegie født under beskjedne bonde-forhold i Maryville, Missouri, USA 24. november 1888, var en amerikansk forfatter, foredragsholder og kursholder. Flere av Carnegies bøker er moderne klassikere. Han ville nok i dagens verden vært sett på som en kommunikasjonsguru. Til tross for at mannen døde så langt tilbake som i 1955, trykkes fremdeles hans bøker på norsk i stadig nye opplag, gjennom Lille Måne forlag i Norge.

«Hvordan vinne venner» er en klassiker som opptil flere venner av meg har snakket om, og dens påvirkningskraft på de nevnte venner. Jeg kom sent til bordet, men bedre sent enn aldri. Boken kjøpte jeg i 2019, men lesekøen i unge Jakobsens hjem blir stadig forlenget av nye impulskjøp, bøker jeg bare MÅ huske å lese…

Etter en lengre periode med sykdom, har jeg hatt en del tid til ekstra lesning (les bøker barn!) de siste månedene. De siste par ukene har jeg kommet til «Hvordan vinne venner» av Carnegie. Fengslende lesning, med snekkerblyanten i hånden, for understrekninger av viktige budskap å huske underveis! Herregud for en fantastisk lesning denne boken har vært! En opplevelse for livet! En øyeåpner!

Dale Carnegie – Hvordan vinne venner (opprinnelig utgitt 1936)

Jeg har alltid vært en optimistisk orientert person, som liker å se ting positivt. Eller en som rett og slett bare liker å være glad, generelt sett. Etter tiden i politikken på midten av 90-tallet har jeg jo hovedsakelig livnært meg innen logistikkens verden, stort sett innen salg. Man selger ikke mye ved å være et surtryne verken på jobb eller i dialog med potensielle eller eksisterende kunder, det slo jeg tidlig fast i min karriere. Så, glede og positivitet har i stor grad vært en del av mitt liv, både bevist og ubevist. Men, jeg har ikke perfeksjonert dette i stor grad, det har bare vært meg, slik jeg er.

Å lese «hvordan vinne venner» gir deg en Eureka!-opplevelse, uten tvil. Hvordan organisere seg i tankesett, i relasjon med dine nærmeste, og med dine fjerneste. Med bakgrunn i boken skrev jeg også en artikkel i Nettavisen nylig, med nettroll og hissig debatt på sosiale medier som utgangspunkt. Er de vi opplever på nettet nettroll, eller blir de nettroll fordi de ikke blir hørt i debatten av oss andre? Hvor flinke er vi egentlig til å sette oss inn i andres meninger? Eller pøser vi bare ut fornærmelser og idioterklæringer på løpende bånd? Dessverre er debattklimaet på sosiale medier blitt er ormehull uten like. Setter vi oss i andres sko, virkelig forsøker å sette oss inn i temaer med motpartens utgangspunkt, ja da tror jeg vi får en bedre forståelse av problemstillinger; og ikke minst en sunnere og mer utviklende debatt. Ja, ekte nettroll finnes nok, men det er vel egentlig de færreste samfunnsengasjerte mennesker som har onde hensikter med sitt engasjement. Utfallet blir ofte ondskapsfullt grunnet manglende forståelse fra motparten.

Det enkle og revolusjonerende budskapet i Carnegies bøker og lære er at vi alle ønsker å bli sett og hørt, slik har det alltid vært, slik kommer det alltid til å være. Vi er alle drevet av vårt eget ego, punktum. Likevel er majoriteten av oss drevet av en trang til å fortelle, til å prate, til å påvirke! En kollega sa til meg en gang; «husk, det er en god grunn til at vi har fått utlevert én munn og to ører». Vi preiker og preiker og preiker, men vi glemmer helt å gjøre noe så enkelt som å lytte på andre. Møter du motparten gjennom hovedsakelig å lytte, enten ansikt til ansikt, eller online på det store, vidunderlige, men også noen ganger farlige, internettet. Ja du kan faktisk lytte, også der. Du kan forvente en fantastisk og positiv effekt!

Ja, jeg vet, dette er selvfølgeligheter. Her kommer jeg, mister obvious! Men, kan du med hånden på hjertet si til deg selv at den siste samtalen du hadde, handlet mest om å lytte til motparten? Vi tror nok alle at vi er flinke lyttere, men de fleste av oss har nok egentlig en større trang til å prate selv enn å lytte. Så selv om de fleste av oss sier vi lytter til de rundt oss, så gjør vi det ikke nødvendigvis likevel! Den enkleste veien til en avtale, en aksept, eller et gehør fra en motpart er å gi de fokus, gi de spotlighten. Så skal du se at de nok velger å gi deg respekt, aksept, salg, eller hva du egentlig ønsker å få ut av en situasjon. Dette krever en konstant trening, og fokus, på å gi andre plass.

I en politisk debatt er det selvsagt litt vanskeligere å vinne frem. Folk har jo ulike ideologiske standpunkter, og det skal vi fullt ut respektere. Godt bidrag til debattklimaet vinner frem! Det gjør at du får større respekt fra dine politiske motstandere. Det gjør at velgere får en større respekt for deg om de observerer din gode og respektfulle tone og oppførsel mot de andre i debatten. God folkeskikk er alltid verdsatt av de fleste velgere. Så, kan det jo hende at en og annen vippevelger faktisk lander ned på å sjekke ut nettopp ditt parti, hvilket de ikke ville gjort om du var et aktivt nettroll i politiske fora.

«Kunsten å behandle andre – slik lykkes du med vennskap og relasjoner» er undertittelen på «Hvordan vinne venner». Det gjelder like mye i 2021 som i 1936, når boken opprinnelig ble utgitt første gang. Jeg våger påstanden at denne boken faktisk er mer aktuell nå enn når den ble utgitt. Internettet er en fantastisk oppfinnelse, men har også et tidvis destruktivt klima i nesten alle hjørner av sin eksistens. Så, her er det mye å vinne på å lytte til andre, behandle deres budskap med respekt, lytte med alle sanser, og ikke minst holde et positivt fokus, til enhver tid!

Jeg kan ikke huske sist jeg følte en så stor trang til å påtvinge andre en bok, som denne fra Carnegie. Nå er jeg jo på en reise, i positivitet og optimisme, så jeg skal ikke påtvinge deg noen ting! Jeg hadde dog blitt riktig så glad om også du ville sjekke ut denne tidløse klassikeren.

Kommer jeg til å tråkke feil selv? Ja, så klart, det er menneskelig å feile. Likeledes har vi nå en like god mulighet til å lære av våre gjentatte feil. Så, på forhånd beklager jeg om jeg har trampet på dine tær, enten i fortiden, eller i fremtiden. Jeg skal gjøre så godt jeg kan for å lytte til deg, sette meg inn i dine sko, forstå ditt utgangspunkt bedre. God lesning, du vil ikke angre!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer