Kommentar

Kan Norwegian gå konkurs?

Siden koronapandemien inntraff havnet flere flyselskap i en økonomisk krisesituasjon. Norwegian Air Shuttle (NAS) sine aksjer falt markant i midten av februar 2020, og en måned senere hadde aksjen falt med 70%. Nå ligger aksjeverdien på ca. 0.5% av verdien i februar 2020. Likevel er det usannsynlig at selskapet går konkurs.

Norwegian Dreamliner. Foto: Aeroprints.com (CC BY-SA 3.0)

Norwegian går sannsynligvis ikke konkurs først go fremst fordi de er enormt flinke på å markedsføre seg på en måte som gir nordmenn nasjonalfølese, noe som er avgjørende for hvordan selskapet vil bli behandlet i en kun delvis rasjonell verden. Alle flyene er lakkert i rødt, hvitt og blått, og alle har utsmykket halevingen med en historisk norsk helt, med en kort beskrivelse av helten nedenfor. Når du går på flyet og skal finne plassen din kan du høre klassiske norske stykker som Edvard Griegs “Morgenstemning”. Det kan bli for mye nasjonalisme, men så lenge selskapet leverer god service til kundene sine så vil den nasjonale identiteten styrke renomméet og smelte stolte nordmenns hjerter.

Norwegian utsmykker flyene med norske helter.
Foto: Dtom / CC BY-SA 3.0

Den nasjonale identiteten som Norwegian spiller på bør også ses som internasjonal markedsføring av Norge. Selskapet er veldig populært også på utsiden av Norges grenser, faktisk så populært at det ble kåret til Europas beste lavprisselskap for 5. gang i 2019. Et selskap som presterer å levere et såpass godt produkt i forhold til prisen og som i tillegg sår ideen om at kvaliteten har med nasjonaliteten til selskapet å gjøre, vil unektelig fungere som en viktig ambassadør for Norge i utlandet. I hvert fall så lenge de fortsetter å operere seriøst.

Merkenavnet Norwegian fungerer godt og gir trolig selskapet noen fordeler utover det helt vanlige. Både private investorer og Folketrygden vil nemlig gå langt for å holde Norwegian flytende, og skal etter planen inn med mellom 4,5-6 milliarder kroner slik at Norwegian kommer seg ut av konkursbeskyttelsen. Med tanke på hvor lite tid som realistisk sett gjenstår før de fleste har blitt vaksinert og koronapass blir lansert, så er det usannsynlig at Norwegian vil gå konkurs nå. Hvis man i tillegg tror at staten og norske investorer enten bevisst eller underbevisst vil favorisere Norwegian, så blir en konkurs uansett nesten umulig.

Skulle Norwegian bli konkurstruet igjen, så vil det på en eller annen måte komme mer penger.

0 0 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra Liberalerens arkiv

 • Ja til bompengerJa til bompenger
  Bompenger er en rettferdig måte å finansiere veier på.
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?