Kommentar

Kan Norwegian gå konkurs?

Siden koronapandemien inntraff havnet flere flyselskap i en økonomisk krisesituasjon. Norwegian Air Shuttle (NAS) sine aksjer falt markant i midten av februar 2020, og en måned senere hadde aksjen falt med 70%. Nå ligger aksjeverdien på ca. 0.5% av verdien i februar 2020. Likevel er det usannsynlig at selskapet går konkurs.

Norwegian Dreamliner. Foto: Aeroprints.com (CC BY-SA 3.0)

Norwegian går sannsynligvis ikke konkurs først go fremst fordi de er enormt flinke på å markedsføre seg på en måte som gir nordmenn nasjonalfølese, noe som er avgjørende for hvordan selskapet vil bli behandlet i en kun delvis rasjonell verden. Alle flyene er lakkert i rødt, hvitt og blått, og alle har utsmykket halevingen med en historisk norsk helt, med en kort beskrivelse av helten nedenfor. Når du går på flyet og skal finne plassen din kan du høre klassiske norske stykker som Edvard Griegs «Morgenstemning». Det kan bli for mye nasjonalisme, men så lenge selskapet leverer god service til kundene sine så vil den nasjonale identiteten styrke renomméet og smelte stolte nordmenns hjerter.

Norwegian utsmykker flyene med norske helter.
Foto: Dtom / CC BY-SA 3.0

Den nasjonale identiteten som Norwegian spiller på bør også ses som internasjonal markedsføring av Norge. Selskapet er veldig populært også på utsiden av Norges grenser, faktisk så populært at det ble kåret til Europas beste lavprisselskap for 5. gang i 2019. Et selskap som presterer å levere et såpass godt produkt i forhold til prisen og som i tillegg sår ideen om at kvaliteten har med nasjonaliteten til selskapet å gjøre, vil unektelig fungere som en viktig ambassadør for Norge i utlandet. I hvert fall så lenge de fortsetter å operere seriøst.

Merkenavnet Norwegian fungerer godt og gir trolig selskapet noen fordeler utover det helt vanlige. Både private investorer og Folketrygden vil nemlig gå langt for å holde Norwegian flytende, og skal etter planen inn med mellom 4,5-6 milliarder kroner slik at Norwegian kommer seg ut av konkursbeskyttelsen. Med tanke på hvor lite tid som realistisk sett gjenstår før de fleste har blitt vaksinert og koronapass blir lansert, så er det usannsynlig at Norwegian vil gå konkurs nå. Hvis man i tillegg tror at staten og norske investorer enten bevisst eller underbevisst vil favorisere Norwegian, så blir en konkurs uansett nesten umulig.

Skulle Norwegian bli konkurstruet igjen, så vil det på en eller annen måte komme mer penger.

Mest lest

Arrangementer