Magasin

Minipartibarometer juni 2021

Tidligere (og fremtidige) minipartibarometre finner du her.

Formålet med minipartibarometeret er å finne så pålitelige trender som mulig for de minste partiene. Du kan lese mer om metodikk og tilnærming i tidligere minipartibarometre.

Tallene for juni

Vi begynner med et oversiktsbilde for alle partier, målt som snittoppslutning fra de to underliggende målingene vi bruker. Tallene kommer fra junimålingene hos Respons Analyse og Sentio/Nettavisen.

Vi ser at Arbeiderpartiet fester grepet om posisjonen som landets største parti, og Senterpartiet er igjen tilbake på 18-tallet. Både Rødt og Miljøpartiet er stabilt over sperregrensen, og Venstre og Kristelig Folkeparti stabilt under.

Klikk på bildet for større versjon

Mer om de minste

Blant de minste er det stadig fremgang for Demokratene. Underliggende oppslutning på de to målingene fra Respons og Sentio i juni er hhv 1,6 pst og 1,3 pst. Det kvalifiserer snart til å telles blant småpartiene sammen med V, Krf, Mdg og R, heller enn i vårt minipartibarometer.

Liberalistene får et fint resultat hos Respons på 0,9 pst, men har samtidig kun 0,2 hos Sentio. Det understreker hvor upålitelige enkeltmålinger er. Partiet lander likevel på respektable 0,55 pst for måneden. Industri- og Næringspartiet har noe av samme bilde: hhv 0,8 pst og 0,2 pst som gir 0,50 for måneden. Sentrum noterer seg for 0,0 og 0,4 pst, som gir et månedlig nivå på 0,20 pst.

I vårt glidende snitt for de minste ser vi at Demokratene som antydet er på vei ut av tabellen (minner om hvor dempende effekt snittet har), og Liberalistene passerer snittnivået til Partiet De Kristne for første gang siden november 2019.

Klikk på bildet for større versjon

I vårt langsiktige aggregat ser vi at Demokratene omsider er størst av de minste også når vi ser tallene på svært lang sikt. For øvrig er tabellen stabil fra forrige måned.

I den tekniske tabellen vi introduserte forrige måned er bildet mye det samme. Liberalistenes stabilitet over tid utmerker seg blant de minste. Samtidig kan partiet skilte med en positiv (om enn svak) trend på alle tidshorisonter, i likhet med Demokratene og Industri- og Næringspartiet. Disse tre partiene er de eneste i tabellen med positiv trend på alle horisonter, så gjenstår det å se over tid hvor nyttig denne indikatoren er.

For interessen del tar vi med det heller kaotiske bildet over månedlige nivåer for de minste partiene også (grafen tilsvarer den for stortingspartiene i begynnelsen av artikkelen). Det er mest for å illustrere hvor dramatisk Demokratenes vekst faktisk er.

Ellers kan man jo merke seg at Liberalistene er nest største miniparti denne måneden, og den relative nykommeren Industri- og Næringspartiet tredje størst.

Mest lest

Arrangementer