Kommentar

De virkelige heltene

Det er Pride i de store byene som får den største oppmerksomheten. De har gått foran, kjempet kampen og ropt høyt.

Mange år etter har Pride-bevegelsen spredt seg, spredt seg til plasser med veldig lavt innbyggertall. Ildsjelene i disse lokalsamfunnene er helter, de går foran for et samfunn der vi setter pris på ulikheter og mangfold.

I juni ble Pride Kjøllefjord arrangert, arrangert for tredje året på rad. I år var Lebesby ungdomsråd arrangør, mens ungdomsklubben hadde ansvaret de to første årene.

Kjøllefjord er tettstedet i Lebesby kommune, en liten kommune målt i innbyggertall i Troms og Finnmark fylke. Kommunen har vel 1 300 innbyggere, ifølge kommunens nettsted. 1 300 innbyggere er så lite at idrettslaget sliter med å stille fotballag, men Pride arrangeres. Herlig!

Lebesby. Foto: Reinhold Möller. (CC BY-SA 4.0)

Hovedarrangementet var fredag med appell og tog. Når det er arrangement på de mindre stedene i Norge, stiller institusjoner opp. Både politibetjenter og ambulansepersonell deltok i toget, pluss ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap). De var sammen med 40 andre deltakere rammen for verdens nordligste Pride-markering i juni 2021.

Oppslutningen var såpass høy at det i Kjøllefjord er en absurd tanke at noen skal stjele regnbueflagget ved rådhuset. Det bør motivere unge og gamle til å stå frem, og bør forhindre mobbing. Selvsagt foregår det mobbing også i Finnmark, ifølge mobbeombudet, men at lokalsamfunn står sammen om Pride er et forebyggende tiltak mot uønsket adferd.

I tillegg til tog og appell, ble det arrangert Pride-kino og ungdomskonsert i Kjøllefjord.

Privatisere Pride?

Alle kommunene og fylkeskommunene skal ha ungdomsråd. Det er stor frihet i hvordan ungdomsrådene skal arbeide. I noen byer er ungdomsrådet et forum for politikk, mens i andre kommuner tar ungdomsrådet på seg ulike arrangement. Fellesnevneren er at ungdomsrådet er et rådgivende medvirkningsorgan for ungdommer, ifølge kommuneloven § 5-12.

Liberalister ønsker arrangement, gjerne store arrangement, men vi er for prinsippet om at dem som arrangerer sørger for finansieringen; altså betaler regningen. Ja til Pride, men ja til Pride uten skattefinansierte bidrag.

I Kjøllefjord kan idrettslaget arrangere Pride, noe som vil være i tråd med idrettens verdigrunnlag. Skattebetalerne slipper byrden, og Åge Hareide er trolig i mindretall om idretten bør ha kampanjer og markeringer knyttet til politikk. Det bør idrettens eiere bestemme, uten politiske inngrep.

Det er uproblematisk om ungdomsrådet i Lebesby arrangerer Pride i 2022, men vi drømmer om et frihetsarrangement basert på frihet.

Tags:

Mest lest

Arrangementer