Kommentar

Talibans seier

Jeg har så langt ikke kommentert Afghanistans fall til Taliban. Det er delvis fordi kommentaren min kan oppsummeres med de få ordene «hva var det jeg sa».

Fra første stund var jeg aldri i tvil om at den afghanske regjeringen skapt av USA og dets allierte ikke ville vare stort lenger enn den vestlige militære okkupasjonen av landet. Om vi ser tilbake på historien, finnes det utallige eksempler på vestlige makter som har forsøkt å å tvinge sine egne marionettstyrer og sine egne verdier på andre land som var svært forskjellige fra deres eget. Vanligvis har slike forsøk feilet miserabelt før eller senere.

Dette er knappest overraskende, i og med at det er et grunnleggende menneskelig instinkt å slå seg sammen mot andre som snakker fremmede språk, som kommer fra svært annerledes kulturer, og som vektlegger helt andre verdier. Spesielt når disse andre okkuperer ens land militært og prøver å tvinge igjennom endringer basert på deres kultur i stedet for ens egen.

Etter 20 år, minst en billion dollar av skattebetalernes penger, utallige unødvendige dødsfall, og enorm lidelse, har de vestlige maktene nå nok en gang lært den harde leksen gjengitt over. Forhåpentligvis vil den endelig synke inn, skjønt med tanke på hvordan regjeringer er av natur, holder jeg ikke pusten.

Det er ikke dermed sagt at jeg gleder meg over Talibans seier. Taliban er omtrent like ille som deres verste kritikere hevder. Imidlertid er vestlige mennesker nødt til å forstå at det finnes deler av verden som de rett og slett ikke kan kontrollere. Hvis de virkelig ønsker å hjelpe de uheldige afghanerne som ønsker seg et annet liv enn det Taliban krever, er det imidlertid en ting de kan gjøre: Åpne grensene!

Å la de forfulgte afghanerne flykte fra Taliban er den ene åpenbare og humane løsningen som samtidig unngår at vesten blir innviklet i krigen i Afghanistan. Imidlertid er overraskende få av de som hevder å ha afghanernes ve og vel i tankene åpne for denne løsningen. Jovisst ønsker de å hjelpe afghanerne, men bare hvis afghanerne holder seg på god avstand. Slik er vestens hykleri. Ikke rart om afghanerne synes slike vestlige verdier er heller mangelfulle både hva gjelder oppriktighet og prinsippfasthet.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer