Debatt

Debattklimaet skremmer bort politisk engasjement

Fremtiden hører de unge til, men hvordan vil det gå ut over den politiske rekrutteringen ved et slikt hatsk debattklima som vi har i dag?

Man snakker ofte om vanskelighetene ved å engasjere ungdommer politisk. Greta Thunberg og klimadebatten engasjerer helt klart de unge, men det er jo én enkeltsak, og kan således ikke kalles generelt politisk engasjement. Hva blir den riktige veien videre, for nettopp å rekruttere nye ungdommer til den politiske sfære?

Jeg tror mye av debattklimaet som foregår i dag, spesielt på sosiale medier og i kommentarfeltene, er giftig, og skremmer bort ungdommer. The silent majority, som nok mange fornuftige ungdommer tilhører, ønsker ikke å havne inn i nettkriger, med stadig hissigere debattanter. Man ønsker ikke å by på seg selv, og sine meninger, i frykt for represalier og utskjelling av andre ungdommer, men aller verst, «voksne» debattanter.

Som min gode venn, og husfilosof, Christoffer Nilsen sier, «det virker som debattantene deltar i ulike sporter, på samme arena». Det er absolutt ikke bra, og slik kan vi ikke ha det. Det skremmer bort både yngre fremtidige politiske talenter, men det sender også oss travere inn i stabilt politisk sideleie. Politisk fatigue vil bre om seg om det ikke skjer en mer positiv utvikling innen debattklimaet.

Folk vil ha harmoni i sine liv, selv ungdommer vil ha det. Dersom vi kunne balansert frem et mer harmonisk og respektfullt debattklima, er jeg helt overbevist om at også flere ungdommer vil engasjere seg i politikk generelt, og ikke bare enkeltsaker.

Denne harmonien må dog starte et sted, og der har vi voksne debattanter et adskillig større ansvar, enn de yngre, vi må gå foran som, gode eksempler. Vi må rett og slett ta utgangspunkt i at din politiske motpart faktisk helt oppriktig mener vel med sin politikk, uansett hvor uenig du måtte være i det budskapet. Det er ingen i politikken som deltar der av vond vilje, for å lage helvete i ditt liv. Det kan muligens virke slik når du sitter der bak tastaturet med sinne helt ut til fingerspissene…

Tar vi utgangspunkt i at folk faktisk mener vel, selv dine motstandere, ja da vil grunnen for et sunnere debattklima allerede være lagt. Vi må faktisk bite i oss de ekstreme utfallene, ikke skrive noe i sinne. Bruk litt tid på å tenke ut budskapet du vil dele med dine motstandere, og gjør det alltid med full respekt. Alltid ballen, aldri mannen eller kvinnen. Det er rødt kort innen politikken, og fortjener absolutt ingen applaus fra noen.

Om vi voksne ikke klarer å besinne oss i debatten, hvilket debattklima mener vi våre yngre generasjoner skal overta? Når selv garvede politiske sjeler gir opp, kan vi jo overhodet ikke forvente at de yngre skal gidde å ta opp stafettpinnen. Vi voksne må rette og slett skjerpe oss, skape en bedre, sunn og respektfull debatt, slik at vi kan legge til rette for politisk rekruttering. Vi trenger også mer engasjement blant de yngre, vi lever tross alt ikke til evig tid selv, og noen skal ta over.

Debattér gjerne mer enn før, vennligsinnede krangler er bra det, men debattér alltid med forståelse og positivitet, så skal du se at selv dine fiender vil behandle deg som en venn. Venner prater alltid bedre sammen! Dialog og samtale gir samfunnsmessig utvikling, netthat og krangling skyver oss alle bare lengre unna hverandre.

Mest lest

Arrangementer