Debatt

Du bør stemme Miljøpartiet De Grønne

Bent Johan har spurt meg om å begrunne hvorfor Liberalerens markedsliberale, verdiliberale og fremtidsoptimistiske lesere bør stemme Miljøpartiet de Grønne ved årets valg. Selv om jeg ikke snakker på vegne av partiet, er det hyggelig å bli spurt, og det ville vært enda hyggeligere å forklare hvordan MDG bedre enn noe annet parti opprettholder disse idealene. Likevel er det vanskelig for meg å gi noe annet svar enn Tante Sofie ga til den liberale politimester Bastian i Kardemomme by: Jeg kan bare én sang, og den passer ikke her.

Bjørn Stærk. Foto: Siw Pessar

Jeg anså meg selv lenge som en pragmatisk liberalist, senere som liberalkonservativ, og har beholdt mange av disse verdiene. At jeg i dag føler meg mest hjemme i MDG har mye å gjøre med at dette er et verdiliberalt parti som gjør bruk av markedsliberale verktøy på problemer disse er egnet til å løse. Men hvor ofte er det? MDG vil nok svare ja oftere enn miljøpartier på venstresiden som SV og Rødt, men sjeldnere enn Venstre.

Formulert på denne måten, kan dette høres ut som et valg mellom nyanser, men konflikten mellom liberal og grønn politikk stikker dypt: Liberalere tror på evig vekst, grønne tror det finnes grenser økonomien må holde seg innenfor. Klimakrisen viser oss én av disse grensene, det finnes flere. MDG tror på en bedre fremtid, men ikke en fremtid hvor vi alltid blir rikere, alltid setter et enda større fotavtrykk i naturen. En liberal økonomi kan bidra til å løse miljøproblemer, men aldri være mer enn et verktøy. Naturen setter premissene for økonomien, ikke omvendt.

Bør Liberalerens lesere stemme MDG ved årets valg? Ja absolutt, men om de kan gjøre det uten å si farvel til en del liberale prinsipper tviler jeg på. Klimakrisen var iallfall den viktigste årsaken til at jeg selv mistet troen på liberalismen.


Bjørn Stærk er teknologiblogger, samfunnsdebattant, foredragsholder og forfatter og medlem i Miljøpartiet De Grønne.

Innlegget er en del av Liberalerens valgservice der ulike partier er blitt invitert til å begrunne hvorfor liberalere bør stemme på deres parti.

FremskrittspartietHøyreLiberalisteneMiljøpartiet De GrønnePiratpartietSosialistisk VenstrepartiVenstre

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Gus Erland
Gus Erland
1 month ago

Klimakrisen var iallfall den viktigste årsaken til at jeg selv mistet troen på liberalismen. Jeg mistet troen på liberalismen når den insisterte på at det finnes tjenester i et samfunn som bare kan ytes ved monopol. Lovdannelse og sikkerhetstjenester. Dette til tross for at vi i dag har full konkurranse i disse disipliner i stort – mellom såkalt suverende stater. Derfor ble anarki-kapitalisme eneste intellektuelle utvei – vei ut av selvmotsigelse. Politikk kan aldri løse noen krise, liten eller stor. Bare STEM kan gjøre det og alltid og bestandig uten flertallsavgjørelse. Politikere er alltid og bestandig opphavet til kriser. Slik… Read more »

Fra arkivet

 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Den gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfraDen gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfra
  Johann Friedrich Struensee gjennomførte en revolusjon i Danmark-Norge. Fra toppen av det dansk-norske eneveldet. Han ble henrettet 28.april 1772, for majestetsfornærmelse.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • På tide å stanse trosstøtten?På tide å stanse trosstøtten?
  Når Staten skal støtte alle, må den også velge hva som er innenfor og utenfor. Det er ikke uproblematisk.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?