Kommentar

Historisk valg i Tyskland

Valg til ny Forbundsdag i Tyskland søndag 26. september 2021 var historisk siden de foreløpige resultatene viser at en ny regjering må sammensettes av tre partier.  

Dette er valgresultatet:

 

PartiOppslutningMandater
SPD (sosialdemokratene)25,7 % 206 mandater
CDU/CSU (kristeligdemokratene/kristeligsosiale)24,1 % 196 mandater
De Grønne 14,8 %118 mandater
FDP (Fridemokratene)11,5 %92 mandater
AfD (Alternativ for Tyskland)10,3 %83 mandater
Die Linke4,9%39 mandater
Andre partier8,6 %0 mandater
SSW (lokalt parti i Schleswig-Holstein)0,1 %1 mandat

Dagens regjering består av CDU/CSU og SPD (sosialdemokratene). Grunnen til at vi skriver CDU/CSU er disse rent teknisk er to partier. CDU, altså kristeligdemokratene, er organisert i 15 av Tysklands 16 delstater. Søsterpartiet CSU, kristeligsosiale, er organisert i Bayern der de har dominert det politiske liv i over 50 år.

CDU/CSU og SPD har samarbeidet i flere år i regjeringskoalisjon, men lysten er ikke stor hos noen av de til å videreføre dette. Aller minst hos SPD som frem til valget faktisk har vært partiet som har tapt mest på å sitte i regjering skulle man tro meningsmålingene.  

CDU/CSU har surfet på sin enestående kansler Angela Merkels popularitet.  

De Grønne så lenge ut til å faktisk kunne konkurrere med de to statsbærende partiene om å være en reell utfordrer til kanslerposisjonen.  

Skandaler i valgkampen

Valgkampen var preget av endel skandaler.  

Hos CDU/CSU ga dette seg utslag i kanslerkandidat Armin Laschets svært usympatiske fremtoning i møte med ofre etter den massive flommen som destruerte mange landsbyer i de vestlige områdene av Tyskland i sommer. Mens president Frank-Walter Steinmeier holdt tale fanget TV kameraene opp en smilende og leende Laschet i bakgrunnen.  

Armin Laschet

De Grønnes kandidat Annalena Baerbock måtte svare for seg etter avsløringer om hun hadde pyntet på sin egen CV og mottatt pengebeløp i det skjulte. Dette går ikke upåaktet hen i et svært velordnet og regulert samfunn som Tyskland.  

Den eneste av kanslerkandidatene som ikke måtte svare for annet enn at han fikk kritikk for å være ganske kjedelig var SPDs kandidat Olaf Scholz. Han er en veteran i tysk politikk med bakgrunn som borgermester i Hamburg og finansminister og visekansler. Men etter 16  år med en bunnsolid politisk leder i Angela Merkel som er mest kjent for å være grundig, seriøs og hardtarbeidende, har de fleste tyskere vent seg til å sette pris på disse kvalitetene i en politisk leder. I valgkampen svarte derfor Scholz på spørsmål om hvorfor han alltid var så seriøs dette: «Jeg stiller til valg som kansler, ikke som sirkusdirektør». 

Olaf Scholz. Foto: photocosmos1/Shutterstock.com

Valgresultatet viser altså at de partiene som i Tyskland kan kalles statsbærende partier, CDU/CSU og SPD, som i årevis har regjert i storkoalisjon, nå er jevnstore. Meningsmålingene for noen måneder siden viste at det var CDU/CSU og De Grønne som knivet om ledelsen mens SPD lå an til å få en oppslutning ikke mye større enn det De Grønne endte opp med å få. Tyske velgere setter pris på saklighet og forutsigbarhet og dette er nok noe av grunnen til at SPD under ledelse av sin kanslerkandidat Scholz faktisk klarte å berge et respektabelt valgresultat. Det må heller ikke glemmes at selv om De Grønne med sine 14,8 % endte på en oppslutning langt under det de mest optimistiske meningsmålingene viste i sommer, faktisk leverte sitt beste valgresultat noensinne. Sett i lys av at valgkampen startet kun få uker etter en av de største naturkatastrofene som har rammet Tyskland i nyere tid, kom klima og miljø på dagsorden i en utstrekning man ikke har hatt i tyske valgkamper tidligere.

De Grønnes karismatiske kanslerkandidat Annalena Baerbock har klart å fenge spesielt yngre velgere. I Tyskland, i likhet med resten av verden, er nok disse betydelig mer opptatt av klima og miljø enn eldre velgere. Det er verdt å merke seg at det ganske liberalistiske partiet FDP ble størst blant førstegangsvelgerne, med De Grønne på andreplass. De fikk henholdsvis 23 % og 22 % av stemmene blant disse nye velgerne.

Tysk politikk går nå inn i en fase hvor de politiske partiene kommer til å invitere hverandre til sonderinger og regjeringsforhandlinger. Dette kan komme til å ta tid og Scholz har selv sagt at han håper å få en ny regjering på plass, med seg selv som kansler, innen jul. 

I mellomtiden styres Tyskland fortsatt trygt og solid av Angela Merkel. 

Mest lest

Arrangementer