Magasin

50 år med moro

I dag er det 50 år siden Walt Disney World åpnet. I 2018 var parken det mest besøkte feriemålet i verden. Det ligger nær Orlando, Florida, og må ikke forveksles med Disneyland i Anaheim, California som åpnet i 1955.

Walt Disney World er omtrent 110 kvadratkilometer stort og har mange attraksjoner. Det meste kjente er kanskje Magic Kingdom som var der siden starten og blant annet inneholder Askepotts slott.

Cinderella Castle. Foto: Michael Gray Wantagh (CC BY-SA 2.0)

Du kan også finne Disneys Hollywood-studio, vannparker og fire golfbaner i området. Det er mange overnattingsmuligheter der.

Så lurer du kanskje på hvorfor en politisk nettavis som Liberaleren skriver om Walt Disney World?

En viktig del av de liberale idéene er at man gir rom for kreativitet og skaperglede. Alle Disneys store figurer og produkter kunne aldri blitt skapt i et sosialistisk samfunn. Det trenger et samfunn som er tilstrekkelig fritt. Det å bruke mange ressurser og år med bygging av noe slikt er fantastisk. En fantastisk sløsing!

Vi trenger nemlig ikke Walt Disney World. Det er sløsing med ressurser i en verden hvis historie har vært preget av en lang og tung kamp for å overleve. Menneskets historie handler om lidelse. Om barn som dør før de blir voksne. Sultne mennesker. Det er fantastisk at man lever i en verden der man mange plasser har skapt slikt overskudd at man kan sløse vekk ressurser på smak på maten i stedet for bare næring. En verden der barn kan le og leke og drømme seg vekk, i stedet for å jobbe og leve et hardt og slitsomt liv.

Det at det både finnes ressurser til å skape et slikt sted og at det er lov å skape Walt Disney World, er helt vidunderlig. Og de to tingene henger sammen. Det å tillate mennesker å gjøre noe annerledes, gjør noe med verden. Muligheten til å satse og lykkes eller mislykkes. Muligheten til å sløse vekk knappe ressurser på sin egen drøm. Det gir oss slike fantastiske steder. Ikke bare i Florida, men mange plasser. Det gir verden farge.

Walt Disney World. Foto: Jrobertiko (CC BY-SA 3.0)

Walt Disney World minner oss om at det er lov til å være lykkelig og å drømme. Det er viktig i en verden som mange tror er farlig og mørk og skummel. Der mennesker er redde for andre mennesker fra fremmede land. Det er da fint med et sted der alle er velkommen. Walt Disneys verden. Både i våre sinn og et sted man kan reise på ferie.

Hva med meg? Jeg kunne aldri tenke meg å reise dit! Jeg har helt andre interesser enn en slik park. For meg er det sløsing med tid, penger og ferie å besøke en slik park. Ærlig talt. Det er ikke Bent Johan Mosfjell. Det er imidlertid en usedvanlig viktig del av det liberale å kunne glede seg storartet over ting som man ikke selv kunne tenke seg.

Så jeg håper alle med slik ønsker og drømmer kan kose seg i Walt Disney World i 50 år til. Minst. Gratulerer med dagen.

Mest lest

Arrangementer