Kommentar

NRK gir ikke barna våre klimaangst

Astrid Meland i VG stilte spørsmål om poenget til NRKs nye barneserie om klima er å påføre barna våre klimaangst. Svaret på det er nei. For den som ser serien uten å være forutinntatt, er det tydelig at den er løsningsorientert, og ikke er til for å skape angst hos seerne.

Image by anncapictures from Pixabay

La meg starte med å si at jeg ikke syns serien er spesielt god på innhold. Som naturviter, syns jeg den virker nokså sensasjonspreget og skaperne kunne fint fått frem budskapet uten at en som kan litt om dette og ikke er klimaskeptiker rynker på nesen over det som fremstilles. Svømme i bæsj? Virkelig? Hvorfor ikke fokusere på at mennesker kan bli syke om bakteriene i kloakken havner i drikkevannet? Det er viktigere enn at det er ekkelt å bade i bæsj, selv om det sikkert er lett å lage god TV av folk som brekker seg. Ingen bader i bæsj på grunn av klimaendringer. Det er rent sludder og en avsporing.

At serien skulle gi noen angst, skjønner jeg rett nok lite av. Det virker ikke som Meland har tatt notis av at stemningen i programmene er rimelig positiv, deltakerne er ikke preget av frykt, og det presenteres tips til løsninger i et lengre segment til slutt i hver episode. Om noe, er budskapet at vi har et klimaproblem, men det kan løses om vi bruker hodet. Dette er mer barnslig folkeopplysning for unge enn krisemaksimering egnet til å skape panikk hos den oppvoksende generasjon. Pompel og Pilt er skumlere enn dette, med god margin.

Jeg minnes mine lærebøker som barn for rundt 25 år siden. Da var det sur nedbør og ozonlaget som fikk omtrent samme behandling. Fabrikker som spyr ut svart røyk og døde fisk med buken i været var det vi fikk servert. Såvidt jeg vet, ble vi ikke rammet av angst i nevneverdig grad. Det kommer nok til å gå helt fint også denne gangen.

At serien har fått noen titalls klager bør tas med en god klype salt. Dette er sannsynligvis mye av den samme gjengen som mener værmeldingen er klimapropaganda fordi de bruker for mye rødt på skjermen. Nevnes menneskeskapte klimaendringer, så kommer klagen uansett fra den kanten. Vi bør i alle fall se innholdet i klagene før vi gjør oss opp en mening om klagene er berettiget eller ikke. Spesielt kritiske burde vi være når folk sender inn klager før serien har blitt vist for publikum!

Som liberalist, syns jeg det er synd at skattepengene våre går til dette. Jeg håper som et minimum NRK tar lærdom av saken og prøver litt hardere på å kombinere det å være severdig med litt mer saklighet neste gang de skal lage en faktabasert serie for unge. Vi kunne diskutert noe konstruktivt rundt klimadebatten her, men den muligheten druknet bokstavelig talt i egen avføring i dette tilfellet. Klimasaken er en av de viktigste sakene i vår tid, og den fortjener bedre enn tiss-bæsj-promp.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Legaliser aktiv dødshjelp!Legaliser aktiv dødshjelp!
  Å kunne bestemme over eget liv, betyr også å kunne bestemme å avslutte det når det passer en.
 • Jeg har hvite privilegierJeg har hvite privilegier
  Morgenbladets sjekkliste er vanskelig å unnslippe.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?