Kommentar

Et Covid-tankeeksperiment

Se for deg at du har en stor eske med tyggegummikuler, 85% grønne og 15% røde. En magisk hånd plukker ut én og én kule, og legger dem til side. Du lurer på om hånden har en tendens til å plukke ut en av fargene, eller om den plukker tilfeldig. Etter noen hundre trekninger teller du opp, og finner at den har plukket ut 60% grønne kuler og 40% røde.

Trekker hånden tilfeldig? Jeg tror det er rimelig bred enighet om at hånden har en tendens til å velge røde kuler i langt større grad enn vi ville forvente. Om dette var en tilfeldig prosess, ville vi endt opp med omtrent 85% grønne og 15% røde kuler fra denne trekningen. Fasiten viser seg å være at de røde er trukket langt oftere enn vi skulle tro.

Det er langt større sannsynlighet for alvorlig sykdomsforløp blant uvaksinerte, men med vaksinasjonsgrad på ca. 85% kan man få et falskt inntrykk av at vaksinen ikke virker forebyggende. CC0 1.0

Dette tankeeksperimentet kan oversettes til Covid og spørsmålet om vaksinene virker eller ikke. Hånden representerer sykehusinnleggelser, de grønne kulene de vaksinerte voksne og de røde kulene de uvaksinerte voksne. Hvis vi er enige om at hånden har en sterk dragning mot de røde klinkekulene, må vi også være enige i at det å bli innlagt på sykehus som følge av Covid-smitte i størst grad rammer uvaksinerte. Vi må videre slå fast at vaksinen faktisk gjør en god jobb med å hindre innleggelse blant de som er smittet.

Det er lett å bli lurt av tall, og fokusere på feil størrelser. Jeg ser mange som henger seg opp i at majoriteten av innlagte som følge av Covid har fått to vaksinedoser, men i en situasjon hvor 90% er fullvaksinerte, er dette ikke så rart. Spesielt når vi vet at vaksineeffekten avtar med tiden, slik at de som fikk den først har god nytte av en boosterdose nå. At det ikke er en større andel innlagte som har to vaksinedoser enn vi ser, taler til vaksinens fordel her.

Kanskje vil det være riktig for mange å ta både tre og fire doser etter hvert, for å sikre seg selv og menneskene rundt dem en mest mulig covidfri hverdag. Jeg er fortsatt godt beskyttet av min andre dose, men tar gjerne flere hvis det skulle være behov for det. Jeg håper jo også at andre følger etter. Det er helt greit å være skeptisk, men jeg håper de uvaksinerte klarer å overbevise seg selv om at vaksinen er verdt å ta.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer