Magasin

Slik hjelper du flest mennesker per krone

Julaften nærmer seg med stormskritt, og for mange av oss handler jula om at vi skal vise omtanke for hverandre. Kanskje også gjøre en forskjell for noen som har det vanskelig. Nordmenn er såpass velstående på verdensbasis, at en liten donasjon fra en norsk giver kan forandre livet til et fattig menneske i Afrika eller Asia.

Noe av problemet med å donere til hjelpeorganisasjoner er at man har hverken garanti for at pengene kommer fram til de trengende, eller at det meste av pengene i det hele tatt når landet. De fleste annerkjente hjelpeorganisasjoner er nokså effektive i å få pengene frem til sluttbruker, men enkelte har en formålsprosent ned til 37%. Innsamlingskontrollen har også laget en egen OBS-liste over aktører som er så useriøse at det de driver med kan kategoriseres som svindel. Det finnes 146 godkjente hjelpeorganisasjoner og 58 organsiasjoner på OBS-listen.

Som en reaksjon på manglende effektivitet bak tradisjonelle hjelpetiltak har det blitt satt økt fokus på effektiv altruisme. Effektiv altruisme er en metode som baserer seg på å bruke veldedige penger på en mest mulig effektiv måte, altså at pengene går dit de skal og gjør stor helsemessig nytte for en lav pris. Per nå er det mest effektive humanitære tiltaket å donere penger som går til innkjøp av myggnett i Afrika, ettersom det går utrolig mange liv tapt til malaria hvert år.

Fysiker og programleder i Folkeopplysningen, Andreas Wahl startet en innsamlingsaksjon for gieffektivt.no på Facebook. Statsviter Aksel Braanen Sterri har også opprettet innsamlingsaksjon, og sammen konkurrerer de om å hente inn mest mulig penger til effektiv bistand.

Donér en hundrings eller tusenlapp hvis det gir deg en god følelse, ved å klikke på en av bildene nedenfor. Husk at alle bidrag over 500 kroner kan avskrives på skatten!

Støtt Andreas Wahls innsamlingsaksjon her.
Støtt Aksel Braanen Sterris innsamlingsaksjon her.

Mest lest

Arrangementer