Magasin

Verden gikk ikke til helvete i 2021 heller

Det er fort gjort å se på mediabildet i dag og tenke at verden stadig tripper ned trappetrinnene ned til helvete. Media er en utmerket måte å emosjonelt leve seg inn i fortellinger om mennesker og få informasjon om begivenheter i konkrete saker, men media er dårlig på å gi et overblikk av verdens tilstand. Det er flere grunner til at disse hendelsene ikke rapporteres særlig godt i mediabildet, men denne artikkelen skal ikke ta for seg disse.

I stedet vil jeg benytte den til å liste opp noen av de virkelig positive tingene som hendte i 2021. Jeg vil imidlertid ikke at denne lista skal innløses i en tro på en eller annen form for naiv optimisme. Den er ikke ment som det. Optimisten tror på håp uten grunn. Pessimisten tror på frykt uten grunn. Det man derimot burde tro på, er ting man har grunn til å tro på. Nettopp derfor er det troen på mulighetene denne lista er ment å gi deg. For troen på mulighetene har vi grunn til å tro på. Vi har grunn til å tro ut, i fra alle fremskrittene som har blitt gjort hittil, at det fins muligheter for nye fremskritt.

Dette er ikke naiv optimisme. Det er å ha en krystallklar og rasjonell beskrivelse om hvordan verden er, og ut i fra dette sier vi noe om hvordan verden kan bli, men også like viktig forteller dette oss noe om hvorvidt vi er på riktig vei. Dette er et verdensbilde som er konstruktivt og nyttig.

1. Folk flest mener (fremdeles) verden blir et bedre sted

La oss ta det subjektive først. Hva mener folk? Ifølge World Affairs: Citizens of 28 Countries Assess Threats and Engagement in International Affairs, mener faktisk halvparten av planetes befolkning at verden stadig blir et bedre sted! Der økningen er størst, er i de fattigste landa. I verdens mest befolkede land, Kina, ser man det mest optimistiske verdensbildet, med 86 prosent som sa at de tror verden blir et bedre sted. Kina får selskap av India og Saudi-Arabia på toppen av denne skalaen, med henholdsvis 79 og 73 prosent. Det internasjonale gjennomsnittet her ligger på 49 prosent, som er en økning med 3 prosentpoeng fra året før, altså 2020. Endringen virker beskjeden, men det er en av grunnene til at de virkelig positive globale nyhetene ikke rapporteres i media: De hender sakte.

Skjermbilde: Ipsos undersøkelse

2. Dyrevelferden har forbedret seg

I en artikkel i Global Citizen listes det opp ti positive begivenheter for dyra i 2021. Blant dem, finner vi at McDonald’s utvider tilbudet deres for plantebaserte/veganske burgere og at Kina fjernet påbudet om kosmetikktesting på dyr. Europaparlamentet går dessuten inn for å jobbe mot en framtid uten dyreforsøk på produktvarer, der vitenskapen har kommet langt nok til at det uansett ikke er nødvendig. Samtidig har man historisk lave krypskytingstall i Kenya og en firedoblet økning i bestanden av den amerikanske hvithodehavørna.

3. LGBTQ-rettigheter på mange nye steder

The Indian Express melder om flere suksesshistorier for LGBTQ-bevegelsen. Bhutan ble det siste asiatiske landet i Asia til å avkriminalisere homofili, i Nepal har de innført en tredje juridisk kjønnskategori, mens de i Sveits ble det siste landet i Vest-Europa til å legalisere ekteskap med mennesker av likt kjønn og det samme gjelder for Chile i Sør-Amerika. I Afrika er fremdeles homofili forbudt i flere land, men både i Angola i Sentral-Afrika og Botswana i Sør-Afrika ble det legalisert, så dermed er man et skritt nærmere frihet der også.

Bilde hentet fra: PixaBay

4. Et malariafritt Kina, er et bedre Kina

I en av de viktige helserelaterte nyhetene som har druknet i koronanyheter, er Kinas kunngjøring om malaria. Etter en tiår lang kamp har Kina endelig offisielt eliminert malaria, infeksjonssykdommen som dreper hundretusenvis av mennesker hvert år.

5. Vi ble mer teknologivandt

All den tiden vi har brukt på hjemmekontor, har gjort noe med oss. De fleste av oss har nemlig lært oss å dra nytte av den digitale tidsalderen. Vi har begynt å kommunisere som aldri før med venner og familie som er langt borte. Men kanskje det viktigste: Vi sparer tid og miljø med de nye måtene vi har lært oss å arbeide på.

Bilde hentet fra: PixaBay

6. Tredobling av flyktninger med tilgang på utdanning

FNs flyktningorganisasjon UNHCR mål er at andelen flytkninger med utdanning skal stige til 15 % innen 2030. Per dags dato er den bare 3 %. Dette er derimot en ganske stor økning, for i 2016 lå den bare på 1 %. Med andre ord har dette tallet tredoblet seg siden 2019. Bak disse talla, er det mennesker. Mennesker med et liv full av håp og drømmer og ambisjoner, som deg og meg. Målet til UNCHR, muligheten til å lære, utvikle sitt potensial og forhandle om fredelig sameksistens og bidra i samfunnet, ifølge deres strategirapport for utdanning fra 2019, er derfor at barn og unge skal ha muligheten til å lære, utvikle sitt potensial og forhandle om fredelig sameksistens og bidra i samfunnet.

7. Teknologi for å forhindre overgrep mot barn

Ved Internet Watch Foundation i Cambridgeshire bruker de utrettelig mange timer på å tråle gjennom bilder av seksuelle overgrep mot barn og kategorisere dem etter ulike lands egne kategoriseringer, for å hjelpe til med å slå ned på overgripere. I år klarte de å programmere et program slik at dataene som deles med myndighetene over hele verden, er relevante for dem lokalt, noe som betyr at de kan prioritere de mest alvorlige bildene, lettere fjerne og blokkere innholdet og stille lovbrytere for retten. Wired skrev en lengre artikkel om dette som du kan lese her.

8. Mer fornybar energi og flere el-biler

I desember avslørte International Energy Agency (IEA) at 2021 var fornybare energikilders største år noensinne, med omtrent 290 GW fornybar energiproduksjon installert globalt – til tross for pandemien og de økende kostnadene ved råvarer. Les mer hos The Guardian. I en artikkel fra New Scientists kan vi også lese at august 2020 var første gang flere el-biler ble solgt enn fossilbiler.

9. Økt bruk av prevensjon og færre kjønnssykdommer

Rapporten fra FNs prosjekt Family Planning, viser at antallet kvinner som bruker prevensjon i verdens sekstini mest fattige land, har steget fra 260 millioner i 2012 til 320 millioner i 2020, dette til tross for pandemien. Prevensjon er en helt utrolig oppfinnelsen. Ikke bare forhindrer det kjønnssykdommer, men det gir deg også muligheten til å velge barn om og eventuelt når det passer. Det fører til en enorm økonomisk utvikling for de fattigste landa.

Bilde hentet fra: PixaBay

10. Verdens første 3D-printede skole åpnet de 3D-printede dørene sine

På mindre enn 24 timer – 15 for å være presis – bygde 14Trees en hel skole i Malawi i juli ved hjelp av en 3D-printer. Håpet er at lignende initiativ vil bidra til å bekjempe klasseromsmangelen i landet, så vel som resten av Afrika, slik at barn får kortere avstand til skolen og at de får jobbe under bedre forhold. Kvinner og barn sang og danset foran den nye skolen for å feire åpningen. Les mer hos Reuters.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer