Magasin

Nydelig satire om fornektelse

I Don’t Look Up (2021) oppdager to forskere en asteroide som er på vei mot jorda. Foto: Pixabay

Don’t Look Up (2021) oppsummerer med utestemme hvordan de store massene lar seg lure av forvridde nyheter, naiv tro på store selskaper eller myndighetenes godhet. Den belyser spesielt at mange ikke har de nødvendige verktøyene for å kunne skille mellom påstander og hard vitenskap.

En kort oppsummering

To forskere ved Univeristy of Michigan oppdager en asteroide på 10 kilometer i diameter som er på vei mot jorda og beregner at den vil treffe stillehavet om ca. 6 måneder. Asteroiden er forventet å forårsake tsunamier som vil utslette menneskeheten, og forskerne kontakter derfor NASA som sender dem videre til Det hvite hus og POTUS.

Saken er at presidenten har hørt fortellinger om verdens undergang mange ganger tidligere, og foreslår derfor at forskerne heller kan få noen penger og la det hvite hus være i fred. Presidenten blir derimot overbevist når deres egne forskere bekrefter at asteroiden er på vei, men istedenfor å ødelegge asteroiden foreslår det innflytelsesrike tech-geniet Peter Isherwell at asteroiden heller får krasje kontrollert i havet slik at de kan hente sjeldne mineraler fra den til tech-industrien.

Forskere som er kjøpt og betalt

Don’t Look Up (2021). Foto: Impawards / CC BY-SA 4.0

Noe av det som gjør Don’t Look Up til en kvalitetsfilm er at den toucher innom mange problemer knyttet til bruk av vitenskap i politisk sammenheng. Hovedforsker Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) blir i motsetning til PhD-kandidat Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) tatt godt imot av media ettersom han er mindre radikal, men medfarten fra media og Det hvite hus gjør at han gradvis blir mer statsvennlig og mindre opptatt av å skape bevissthet rundt alvoret. Analogien til forskere i vår tid som har byttet side mot å få komme inn i varmen er slående.

Han snur derimot når regjeringen bestemmer seg for å avverge rakettangrepet mot asteroiden i siste øyeblikk for heller å dele den opp i mindre biter med tech-geniet Peter Isherwells romfartsdroner.

Konspirasjoner om hvorfor folk ikke bør se opp

Etter at asteroiden blir synlig går Dr. Mindy og Mrs. Dibiasky sammen om å sette opp en konsert for å få samlet folket. Asteroiden må ødelegges, og man trenger bare se opp for å finne ut at asteroiden finnes og er på vei mot jorda i ekspressfart. Den dystre beskjeden gjør at presidenten tyr til motdemonstrasjon under fanen ikke se opp! (don’t look up!). Presidenten skaper splid gjennom konspirasjonsteorier og det utvikler seg raskt på sosiale medier til at asteroiden egentlig ikke finnes selv om den enkelt kan ses på himmelen.

Hvis du deler bekymringen til regissør Adam McKay om at litt for mange borgere faller for billig retorikk fra politikere og lobbyister, så vil Don’t Look Up være god underholdning på tross av en alvorlig undertone. Filmen varer ca. 2,5 timer, men med skuespillere i verdensklasse er den en fryd å se på.

Mest lest

Arrangementer