Magasin

MrBeast lever av å gi bort penger

Den 23 år gamle YouTube-stjernen Jimmy Donaldson aka. MrBeast blir søkkrik av å laste opp egenproduserte videoer på YouTube. Suksessoppskriften? MrBeast filmer mennesker som deltar i konkurransene hans, og som ofte vinner penger, biler, hus og lignende. Slike videoer trigger noe grunnleggende menneskelig i oss, og videoene genererer dermed enormt med seertall og annonseinntekter.

Ifølge Forbes tjente MrBeast 54 millioner dollar i 2021, mens han brukte totalt 48 millioner på videoprodukjson. En vesentlig andel av driftskostnadene er gevinster som deles ut i videoene. Det er alltid en eller annen konkurranse, slik som en runde stein, saks, papir hvor vinnerpremien er på 250 millioner dollar. Det er både inspirerende og morsomt å se den gleden som treffer helt vanlige folk når de får penger i hånda og plutselig blir flere tusen dollar rikere.

To andre YouTubere, Colin og Samir, har fått tillatelse til å grave i MrBeast sitt regnskap og drift av filmproduksjonen. Se hvordan MrBeast gikk fra fattig YouTuber på gutterommet til å få råd til store anlegg, avansert utstyr og gaver til videre filmproduksjon.

MrBeast blir omtalt som en filantrop, og det meste av overskuddet hans går til reinvesteringer i videoroduksjonen, som inkluderer gaver til gjestene i videoene.

Etter å ha sett flere videoer så sitter man ikke igjen med inntrykket av at Jimmy Donaldson er verdens mest omsorgsfulle menneske. Han får av og til desperate mennesker til å strekke seg ganske langt for pengene hans, selvom dette egentlig er penger han kunne gitt bort uten masse strev. Poenget er at han driver en bedrift, og veldedigheten hans er en konsekvens av den driften, ikke motsatt. Å gi bort penger helt betingelsesløst uten noen form for action eller humor genererer sannsynligvis færre annonseinntekter og dermed mindre veldedighet. Ellers ville det vært best business å lage rent veldedige videoer, som kun er koselige.

MrBeast velger den businessformen som fokuserer på resultater, men vurderer også individuelt hvilke mål som er realistiske for hver enkelt gjest. En eldre dame ble utfordret til å parkere biler innenfor en oppmerket trekant og vant alle bilene dersom hun lykkes. Hun lyktes selvsagt med dette.

Mest lest

Arrangementer