Kommentar

Homofil før 1972? Født kriminell

Tror du at rettigheter ikke betyr noe? Noen må tenke over om det er trygt å reise til Qatar for å se fotball-VM. I Ukraina skaper Russlands invasjon spesiell frykt i det skeive miljøet. I dag er det 50 år siden forbudet mot homofil sex ble opphevet.

Hverken foreldre eller barnet selv kunne vite at barnet var født kriminell. Men når bevisstheten om egen legning våknet kom også vissheten om at man faktisk var kriminell og kunne straffes om man levet ut sin egen seksualitet. Mer enn det; man ble klar over hvor stigmatiserende den seksuelle legningen var i samfunnet. Avskaffelsen av paragraf 213 i Straffeloven var en revolusjon, slik Lars West Johnsen skriver i Dagsavisen.

Spikersuppa i Oslo forandres til Regnbueplassen 21. april 2022. Foto: Sjur Stølen/Aktiv i Oslo CC.BY.NC.SA.

I Oslo skal Regnbueplassen åpnes offisielt i dag. Det blir markeringer i Spikersuppa og feiring av at paragraf 213 i Straffeloven ble opphevet på denne datoen i 1972. Den seieren var ikke målet, men en viktig milepæl i kampen for at skeive skulle ha de samme rettigheter som heterofile. Ingen er som alle andre, men alle bør behandles med respekt, ha de samme universelle rettigheter, og kunne leve et verdig liv som seg selv.

I kampen for skeives rettigheter og livskvalitet er samfunnet fortsatt ikke i mål.

Språket er fortsatt heteronormativt. Ord og begreper kan virke stigmatiserende, sårende – og splittende. Vold og hatkriminalitet eksisterer. Homo er et skjellsord i norske skolegårder. Redusert livskvalitet på grunn av dårlig psykisk helse er et problem for mange skeive. Livskvalitet handler ikke bare om å ha de samme rettigheter som alle andre, men om å føle seg akseptert og inkludert.

Bilder fra Pride Park i Spikersuppa i Oslo i 2018. Foto: Oslo Pride CC.BY.NC.SA.

I Oslo er Pride en folkefest på linje med 17. mai-feringen. Pride foregår over det ganske land, året rundt er det lokale Pride-arrangementer. Men det foregår en kamp om å markere Pride. Mange misliker at regnbueflagget heises ved landets rådhus.

Noen mener at Pride er unødvendig, og at skeive er altfor synlige, spesielt gjennom Pride. Men De har ikke tatt inn over seg at det handler om en kamp for å få være som man er og elske den man vil. Pride er en fest for å feire det som er oppnådd, en manifestering av et mangfoldig samfunn, og en kampdag som minner om alt som faktisk gjenstår.

I Norge har kampen for skeives rettigheter tatt syvmilssteg siden 1972. I andre deler av verden er det tilbakeslag, for eksempel i europeiske land som Polen og Ungarn. Oppnådde rettigheter kan ikke tas for gitt. En viktig del av kampen handler om internasjonal solidaritet. Man skal ikke trekke på skuldrene av at idrettsminister Anette Trettebergstuen og fotballpresident Lise Klaveness må vurdere om det er trygt for dem å reise (i embeds medfør) til Qatar for å se fotball-VM. I en rekke land kan homofili medføre fengsel eller i verste fall dødsstraff. Selv om man kan feire det som er oppnådd i Norge er det viktig å være klar over hvor ille det står til i andre land, og vise solidaritet med skeive som undertrykkes.

Mest lest

Arrangementer