Magasin

60 år siden den første transatlantiske TV-sendingen

11. juli 1962 dukker et bilde opp på skjermen i Nord-Frankrike. Signalet kommet fra USA og er sendt via AT&Ts nye satelitt, Telstar. Bildet som viser et vaiende amerikansk flagg, synes kun i 19 minutter før satelitten forsvinner bak horisonten og signalet forsvinner. Testsendingen virker kanskje ikke spektakulær, men bildet på skjermen er kun begynnelsen av noe stort.

«Dette er Robert Pierpoint of CBS som taler til Sverige, Norje, Danmark og Finland»

Meldingen kommer på gebrokkent swenglish fra amerikanernes utpekte oversetter. Det har gått to uker, og Telstar-satellitten er klar for sin første offentlige opptreden. Det historiske TV-øyeblikket skal direkteoversettes til sju ulike språk og sendes i 16 europeiske land. 

Walter Cronkite innleder sendingen fra studio i New York, før den overtas av Richard Dimbley i Brussel. Aldri før har en direktesending gått på tvers av Atlanterhavet. Og for anledningen blir Europa tatt med til en baseballkamp på Wrigley Field i Chicago og en pressekonferanse med President John F. Kennedy. Med dette er globaliseringen et faktum.

Binder verden sammen

Satellitt-TV var i sin tid laget for å løse et konkret problem: Å kommunisere over lange avstander uten å tape signalet på veien. I dag har vi den løst dette med undersjøiske kabler som overfører både internett, telefon og TV-signaler på kryss og tvers av verdenshav. Vi har bundet verden sammen både fordi vi har teknologien til det og fordi vi ser verdien i kommunikasjon og samhandling.

Likevel er det mange deler av verden som ikke drar fordelen av dette. Fysisk infrastruktur er fortsatt kostbart, og mange bor i områder hvor utbygging ikke er lønnsomt. Selv i dagens moderne verden lever 2,9 milliarder mennesker uten tilgang til internett.

Internett handler ikke bare om å se TikTok-videoer, men også om å dele informasjon og tanker med omverden. Spesielt viktig er dette for mennesker som lever i autoritære regimer og konfliktområder. I Ukraina har russisk militære gått systematisk til verks for å kapre internettinfrastruktur, med mål om å spre desinformasjon og forhindre kontakt mellom myndighetene og sivilbefolkningen. Og midt oppi dette gjør satelitten sin comeback.

Resirkulerer gamle idéer

Elon Musk’s selskap Starlink er kanskje starten på det neste kapittelet for kommunikasjonsatelitter. Ved å sende tusenvis av små satellitter i lav jordbane (low-earth orbit), kan man tilby internett til ethvert sted på kloden. Denne strategien har potensiale for å gi internettilgang til de stedene der det tidligere ikke har vært mulig. Ukraina har allerede tatt dette i bruk for å opprettholde stabil og sikker internett under den pågående krigen.

Videre kan vi se for oss hvilken forskjell det vil utgjøre for et en bonde i Indonesia eller en dissident i Nord-Korea, å få tilgang til verdens samlede informasjon, sosiale medier og kulturopplevelser.

Alt dette muliggjøres ved 60 år gammel idé om å sende en bølge ut i verdensrommet og treffe et objekt på størrelse med en folkevogn. Det var en gæren idé den gang, og det er en gæren idé nå. Såpass gæren at den kanskje kan endre verden til det bedre.

Mest lest

Arrangementer