Kommentar

FrP, Høyre og Venstre misbrukte muligheten

I helgen ble Espen Uhlen Jørstad såkalt verdensmester i poker, en tittel som gir en pengepremie på rundt 100 millioner kroner.

Espen Uhlen Jørstad under Unibet Open-turningeringen i 2019 Foto: Tambet Kask / Unibet Open CC.BY.NC.SA.
Espen Uhlen Jørstad under Unibet Open-turningeringen i 2019 Foto: Tambet Kask / Unibet Open CC.BY.NC.SA.

Prestasjonen til Uhlen Jørstad er enorm! Han er den første pokerspilleren fra Norge som kan kalle seg verdensmester, selv om han riktig nok bor i utlandet.

Stortinget og regjeringen bør legge til rette for personer som bruker tid og penger på ferdighetsspill, for eksempel poker og oddsen, slik politikere legger til rette for Lotto-vinnere og profesjonelle fotballspillere. Men hva gjør Stortinget? Et forbud mot pengetransaksjoner mellom norske banker og utenlandske spillselskap.

Den 1. juni 2010 innførte Norge et forbud mot pengetransaksjoner mellom norske banker og utenlandske spillselskap. Et forbud som krever at norske banker og kredittinstitusjoner stenger alle former for overføring til utenlandske konkurrenter av Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Under regjeringen til Erna Solberg ble betalingsforbudet strammet inn ettersom vedtaket fra 2010 var mislykket. Fortsatt kan norske spillere foreta innskudd og uttak fra utenlandske spillselskap ved hjelp av noen omveier.

Hvorfor en streng spillpolitikk for å begrense spilleavhengighet? Alt tyder på at Stortinget har beholdt enerettsmodellen med alle forbudene for å beskytte Norsk Tipping og Norsk Rikstoto mot offisiell konkurranse. Land med lisenssystem, blant annet Sverige og Danmark, ønsker også å begrense spilleavhengighet, men har valgt andre modeller enn Norge og regulerer en betydelig større del av det nasjonale markedet enn det norske myndigheter gjør.

Vil ha liberalisering

Selv om regjeringen til Erna Solberg strammet inn spillpolitikken, ble poker legalisert, riktig nok med strenge og mange reguleringer. Det er ulovlig i Norge å spille poker slik de fleste profesjonelle spillere utøver idretten, og dermed tvinger norske politikere spillere ut av landet.

Silje Hjemdal, kulturpolitisk talskvinne i Fremskrittspartiet, mener det er på tide å se på poker med nye øyne i Norge.

– I poker trenger man på mange måter å inneha de samme kvalitetene som andre idrettsutøvere. Det handler ikke om gambling og flaks over tid, og det trenger allmennheten å forstå. Jeg tror at poker fremdeles ikke er helt stuerent nettopp fordi folk forbinder det med gambling og hasard, og ikke med sannsynlighet, strategi, psykologi og taktikk, sier Hjemdal til VG.

At poker og oddsen for øvrig er ferdighetsspill, er noe miljøet har påpekt til politikere i mange år. FrP hadde muligheten til å gjøre store endringer i spillpolitikken da partiet hadde flertallet sammen med Høyre og Venstre i den første perioden til Erna Solberg som statsminister. I periode nummer to var de avhengige av KrF, og KrF er et parti med formyndere. FrP og for så vidt Venstre, misbrukte mulighetene til en ny, moderne og liberal spillpolitikk.

Nei, det er ikke flertall på Stortinget i inneværende periode til noe annet enn enerettsmodellen med såkalt monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Det er sørgelig og illiberalt!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer