Magasin

Bokanmeldelse: En supermakt i krise

  • USA – En supermakt i krise
  • Espen Hammer
  • Kagge Forlag
  • 2021

Espen Hammer er professor i sosialfilosofi ved Temple University in Philadelphia og har bodd i USA i nå 20 år. Dette er en svært interesant og opplysende bok, som på en kunnskapsrik og klar måte tar for seg USA’s mange problemer. Den tar for seg på en god måte mange av de problemene Trump har påført landet, som den populistiske og tildels autoritære figuren han er og hans sterkt splittende måte å styre landet på, ved å sette grupper opp mot hverandre.

Forfatteren tar også for seg den uroen og splittelsen den venstreorienterte identitetspolitikken og progressivismen har ført med seg. Denne ble initiert i stor grad av Obama og Hillary Clinton, og folkene rundt disse. Både Trumps autoritære væremåte og politikk og venstresidens «liberale» politikk får tildels en grundig behandling i boken.

Boken ble skrevet i 2021, så en får med seg endel av det som skjedde i forbindelse med presidentvalget og like etter, men da ikke de omfattende høringene, og de siste nyhetene om etterforskning av Trump i det amerikanske justisdepartementet omkring Trumps handlinger i forbindelse med valget.

Et negativ aspekt med boken er at i konklusjonen og analysen for fremtiden bommer forfatteren ganske grundig. Han fremstår her som en fullstendig overbevist skandinavisk sosialdemokrat, i Einar Gerhardsen-tradisjonen, med løsninger som vil sterkt øke statsmakten, og mer eller mindre omgjøre USA til et skandinavisk sosialdemokrati. Dette er definitivt ikke løsningen for USA, og ville nok isteden dele landet i to, om det ikke alt i praksis er det.Forfatteren har selvfølgelig rett til sine egne meninger om emnet, men da må også leseren har rett til sin mening om det som skrives.

Alt i alt en bok verdt å lese, for sine gode analyser av dagens problemer. Det er også alltid verdi i å utfordre sine egne holdninger om fremtiden, selv om forfatteren på ingen måte overbeviste undertegnede om hva som er fremtidens løsninger. Jeg er da liberalist!

Mest lest

Arrangementer