Kommentar

Slava Ukraini?

Ukrainske styrker har lykkes langt over forventning i motoffensivene i Kherson (sør) og Kharkiv (nord). Jeg skrev for en måned siden blant annet om forskjellen i militærdoktrine, og den lite fleksible, sentraliserte modellen Russland lener seg på. Når Ukraina nå rykker frem med momentum blir manglene i den russiske krigsmaskinen overtydelige. Evnen til å svare på trekk utenfor egne planer fremstår fraværende, tross fortsatt materielt overtak. Som nevnt sist: det autoritære er sin egen fiende, fordi kollektiv fleksibilitet og tilpasningsevne forutsetter tillit og ansvar fordelt på flere hender.

Anders Puck nielsen om offensiven

Propagandasvikt

Pro-russiske militærbloggere har trofast videreformidlet Kremls linje, inntil nå. Denne gangen hadde ikke Kreml noen historie å fortelle om begivenhetene i Kharkiv – og bloggerne ingenting å videreformidle. Hvis fakta må godkjennes før de formidles, må de planlegges i god tid så det ikke oppstår noe informasjonsvakuum. Det fantes neppe russiske planer for å miste de viktige logistikkbasene i Izium og Kupyansk. Bilder av frigjorte bussholdeplasser med venteskur malt i russiske farger peker mot at plan A har vært å være her en stund. Midt i denne dramatikken og radiostillheten fra Kreml, lekker realistisk informasjon ut selv på russiske statskanaler. De antyder nå at noe er i ferd med å rakne i Kharkiv oblast, i en krig – unnskyld, militær spesialoperasjon – som hittil har gått på skinner. I bloggosfæren er kritikken av russiske kommandanters inkompetanse hoderystende og åpen.

Presseoffiser Igor Konashenkov forteller at Russland
nylig har omdisponert tropper fra Kharkiv
for å styrke Donbass

Dette raske skiftet i krigen, og mangelen på en militært holdbar respons fra russisk side, medfører slik Kreml krampeaktig vinklet det da propagandamedarbeiderne kom til hektene igjen, en betydelig omdisponering av russiske styrker. Mer folkelig sagt flykter de fra Kharkiv oblast i noen grad av hastverk, for en stor del til fots, for å unngå å bli omringet. Det betyr at de etterlater store mengder fungerende militært materiell, mange nye krigsfanger og en del uheldige kollaboratører.

Ukranias åpenhet rundt sin intensjon om å gjenerobre Kherson i sør, var åpenbart designet for å flytte russiske styrker til området. Det var neppe bare for å utkjempe det virkelige slaget et annet sted, men for å slåss mot mest mulig av invasjonsstyrken der omstendighetene favoriserer Ukraina. Russland kjemper med ryggen mot den mektige Dnipro-elva, og ukrainske styrker på alle andre kanter. Russland har likevel mobilisert i området, og Ukraina har som annonsert startet en omfattende, kontrollert og så langt vellykket offensiv kampanje.

Få forventet imidlertid at Ukraina skulle ha kapasitet til å kjempe offensivt på to fronter samtidig, og at Russland skulle ha store problemer med å forsvare seg begge steder. Offensiven i Kharkiv fremstår opportunistisk, men likefullt svært kompetent gjennomført og sannsynligvis godt planlagt. En bro sør for Oskil, som nå ville vært nyttig for flyktende fra Izium, ble sprengt av spesialstyrker 22 august.

Enorme tap

Gjennom hele konflikten har tapstall vært forbundet med stor usikkerhet. Ukraina har sin offisielle versjon, himmelhøyt over vestlig etterretnings anslag, og Russland formidler lite om temaet, utover at de har ødelagt flere ukrainske panservogner og jagerfly enn landet besitter. For propagandaformål blir gjerne fiendens tap blåst opp, og informasjon om egne tap skjult eller forsinket. Nettstedet Oryx oppsummerer tap for begge sider (Russland, Ukraina) som kan dokumenteres med fotobevis. Det utgjør dermed et noenlunde robust minimumsnivå.

President Zelensky fortalte åpent at Ukraina mistet 100-150 mann om dagen under Russlands store Donbass-offensiv, og at dette ikke var bærekraftig. Denne åpenheten var overraskende og ble tatt for god fisk av de fleste, siden det var lite å vinne på å gå ut med denne informasjonen. Ukrainske tall på russiske tap har derimot få trodd på. I skrivende stund hevder Ukraina å ha drept 51.000 russiske soldater siden krigens begynnelse. Vestlig etterretning anslår typisk i størrelsesorden 15-20.000.

Al Capone ble som kjent felt av skattemyndighetene, og det ser ut til at russisk propaganda også har fått et skudd for baugen fra papirflytterne i egne rekker. Det viser seg at hver enkelt familie av falne forventer det som har blitt dem lovet – i Russlands tilfelle en kontantutbetaling for falne soldater. I et lekket internt dokument er det avsatt et beløp til slike erstatninger som impliserer noe over 48.000 falne for om lag en uke siden. Det er nokså nøyaktig hva ukrainske myndigheter på samme tid oppgav som russiske tap. Om dokumentet er ekte og riktig tolket vet jeg ikke. Men det er en liten indikasjon på at ukrainske tall muligens ikke er så overdrevne som man kunne mistenke.

Veien videre

Russiske styrker gjennomfører jevnlig hevnangrep mot sivile områder i Kharkiv og andre befolkningssentra, som respons på offensive trekk fra Ukrainas side. Senest i natt skjøt Russland Iskander-missiler mot Kharkiv, som de har beskutt den med artilleriskyts i månedsvis, til tross for at millionbyen befinner seg langt bak frontlinjene og ikke er av direkte militær verdi. For hvert overgrep mot sivile og hver nye krigsforbrytelse synker ukrainsk vilje til å forhandle. Med den skade som allerede er gjort er det kanskje usannsynlig å finne en løsning på konflikten uten et tydelig militært nederlag for én side. Ukrainas forsvarsminister gjentok nylig at de definerer seier som at Russland forlater alle okkuperte områder, betaler full krigsskadeerstatning, og at det internasjonale samfunn oppretter en krigsforbryterdomstol for Ukraina.

Det virker dermed som krigen snart bare har to mulige utfall for Russland; suksess på alle fronter inklusive å avsette regimet i Kyiv og erobre hele Ukraina, eller total militær ydmykelse som inkluderer tap av Luhansk, Donetsk og Krim.

Det første alternativet virker svært lite sannsynlig.

***

Noen kilder for å følge situasjonen i Ukraina:

Løpende oppdatert spilleliste om konflikten i Ukraina

Mest lest

Arrangementer