Kommentar

Ukrainsk fremgang i Kherson

Området har vært under russisk kontroll fra krigens begynnelse. Kherson by var den eneste større byen som falt i krigens åpningsdager, og den falt uten kamp, sannsynligvis med bakgrunn i forræderi i ukrainske rekker. Nå begynner russiske frontlinjer på vestsiden av Dnipro-elven å kollapse flere steder. Det ligner til forveksling på åpningsdagene av Kharkiv-offensiven, som fortsatt pågår.

Med det kollapser altså russiske forsvarslinjer på to hovedfronter samtidig, for første gang i krigen.

Kollaps på to fronter

Den ukrainske offensiven i Kharkiv erobrer stadig nytt land, og er nå i ferd med å sette den lille byen Svatove under press. Det er spesielt problematisk for russisk side, fordi denne byen er et viktig knutepunkt og forsyningssenter for frontlinjen i Luhansk og Donetsk. Faller Svatove mister Russland kontroll over hovedveien videre øst i Luhansk, og sørover mot Lysychansk og Sievierodonetsk. Disse større søsterbyene falt til Russland etter lang og intens kamp tidligere i år. Ukraina ser nok nå konturene av at de kan være tilbake i ukrainske hender om krigslykken fortsetter. Dette kommer på toppen av at russisk side mistet det viktige forsyningssenteret Lyman én dag etter at byen for evig ble innlemmet i Den Russiske Føderasjon.

Samtidig, langs den 200 kilometer lange frontlinjen i Kherson-regionen vest for Dnipro, begynner den ukrainske offensiven å gjøre store teritorielle fremskritt. Ukrainske styrker gjennomfører godt planlagte manøvre som truer med å omringe fremskutte russiske posisjoner, som så trekker seg tilbake for å reguppere. Mønsteret de siste dagene ligner på det vi så i Kharkiv i den offensivens første dager. Problemet for russisk side her, er at de ikke har noen realistisk mulighet til å trekke seg videre tilbake når de når Kherson by. De to broene overe Dnipro, og pontong- og ferjealternativene russerne setter opp, er under kontinuerlig bombardement fra presist ukrainsk rakettartilleri. Det er ingen tilbaketrekningsmuligheter i den skala Russland trenger dersom de skal redde unna om lag 25.000 mann og store mengder tungt utstyr.

Dersom Ukraina lykkes i å drive russiske styrker tilbake mot Kherson by, vil altså 25.000 mann bli nødt til å kjempe med ryggen mot elva til de blir tvunget til eller velger å overgi seg. Det er i sammenhengen ikke uviktig å nevne at det også er store problemer med å forsyne disse styrkene med nødvendig utstyr og ammunisjon allerede nå. Skulle ukrainsk artilleri stå enda nærmere elva, kan vi få en gjentakelse av den russiske elvekrysningstragedien ved Bilohorivka tidligere i år (nylig gjenerobret av Ukraina), der hvert krysningsforsøk ble møtt av ukrainsk artilleri og hundrevis av russiske soldater ble drept. Forskjellen er bare at Sievierodonets-elven ved Bilohorivka var tyve meter bred. Dnipro ved Kherson er 400.

Kan være avgjørende vendepunkt

Skulle Ukraina lykkes med offensiven i sørvest også, kan det være kroken på døra for noe videre russisk initiativ og momentum på ukrainsk jord. Russiske styrker tåler neppe å miste 25.000 mann med tilhørende utstyr.

Det rapporteres allerede om at ukrainske styrker akkurat nå erobrer mer brukbart utstyr, ødelegger flere russiske panservogner og tar flere krigsfanger enn de har gjort på noe tidspunkt tidligere, inklusive under Kharkivoffensiven. Om mønsteret fra Kharkiv fortsetter kan vi også anta at russiske styrker ikke vil trekke seg tilbake før det er alt for sent.

Spørsmålet er om Putins regime kan overleve det mulige militæret nederlaget i Kherson som kan ligge noen uker eller måneder frem. Mannen på toppen er for tiden opptatt med å sparke generaler som ikke har levert til standard.

Det er snart bare én involvert igjen som ikke har hatt sin medarbeidersamtale.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer