Kommentar

Boikott VM i fotball

Vi mennesker har et ansvar for våre handlinger og hva vi støtter. Nå starter VM i fotball i Qatar. Jeg er interessert i fotball og ser på det hver uke. Jeg boikotter imidlertid VM i fotball. Jeg kommer til å boikotte alt som har med mesterskapet å gjøre. Ikke bare TV-sendingene, men også omtalen av mesterskapet.

Vi liberalere er ofte svært kritiske til statlige handlinger da de ofte krenker menneskers rettigheter på ulike måter. Det er imidlertid ikke slik at vi bør være mindre kritiske til tilsvarende handlinger fra private aktører. Statlige handlinger er ikke gale fordi det er staten som gjør det, men fordi handlingene er gale i seg selv. Svindel og korrupsjon er handlinger som faller i denne kategorien.

Idretten og FIFA som arrangerer VM i fotball er private aktører. Det betyr ikke at deres handlinger er mer akseptable enn tilsvarende handlinger fra ulike stater. Nå er det ikke snakk om hundre prosent privat siden det er mye samrøre med ulike stater, men det gjelder jo også mange private bedrifter, så det er ikke spesielt for idretten.

Måten Qatar ble tildelt VM i fotball på var gjennområtten, og ulike sider ved arrangementet er blitt godt belyst, så jeg går ikke mer inn på det. Det er imidlertid ikke unikt for dette arrangementet at det er fullt av snusk. Det er blitt ganske så vanlig at stygge stater kjøper seg idrettsmesterskap for å renvaske sitt omdømme og for å få prestisje. Sportsidiotene brummer litt, men benker seg trofast foran skjermen med mental ereksjon og bidrar til at dette får fortsette. Media dekker mesterskapet mens de sikler etter klikk på sine saker. Seere og lesere. Penger i kassa. Det gjør det ikke rett.

Privat boikotter av virksomheter som bidrar til en dårligere verden er et gode. Bidra du også!

Mest lest

Arrangementer